Knihy,  Tiskové zprávy

Reprezentativní kniha o Jiřině Jiráskové

Share

 

Právě vyšla kniha Renáty Novotné Jiřina Jirásková – Hvězdou z vlastní vůle, první reprezentativní publikace o Jiřině Jiráskové. Monografii pokřtili 18. listopadu Jiří Menzel, Václav Vydra a Gabriela Vránová. Večer moderoval Ondřej Kepka a jako milé překvapení zazpívala sólistka opery Národního divadla Andrea Tögel Kalivodová. Se svou vzpomínkou na Jiřinu Jiráskovou vystoupil i dlouholetý ředitel Divadla na Vinohradech Jindřich Gregorini.

Vznik monografie provázela řada problémů. Knihu mělo původně vydat nakladatelství, které ale nakonec upřednostnilo skandální a urážlivý spisek paní, která se o herečku chvíli starala. Renáta Novotná poté svůj text v daném nakladatelství už vydat nemohla a ani nechtěla, protože to odporovalo jejím hodnotám, přátelství a respektu k druhým.

Rozhodla se vydat knihu sama a jako jediná možnost, jak toho dosáhnout, se jí jevil crowdfunding (tedy systém, kdy si lidé daný produkt „předplatí“). Všechny informace o vzniku knihy jsou na autorčiných webových stránkách kde je rovněž možné objednat si právě vydanou knihu, čímž její vznik čtenáři i v tuto chvíli velmi významně podpoří.

Vyjádření odborníka:

„Málokdo poznal Jiřinu Jiráskovou tak zblízka jako Renáta Novotná, která o ní napsala obsáhlou a čtivou monografii. Rukopis ale dlouho čekal na vydání, což bylo o to ostudnější, když si uvědomíme, že v loňském roce vyšly hned tři bulvární spisky parazitující na posledních týdnech a měsících života velké české herečky.

Kniha Renáty Novotné je výjimečná tím, že slučuje odborný pohled na osobnost a herectví Jiřiny Jiráskové (autorka je absolventkou divadelní vědy na FFUK) s formou přístupnou pro laického čtenáře. První pohled svědčí o odborné erudici autorky, druhý o citlivém pochopení faktu, že Jiřinu Jiráskovou znali a milovali lidé napříč generačním i sociálním spektrem.

Velký prostor tu vedle autorčina textu dostává i sama Jiřina Jirásková, její monolog prochází celou knihou jako nezbytný „druhý hlas“, který dodává textu autenticitu – a pro Jiřinu Jiráskovou typický ironický komentář. A samozřejmě zaznívají i hlasy jejích kolegů a přátel. Na cestu k čtenářům se tak vydala opravdu hodnotná kniha, po jejímž vydání ostatně sama Jiřina Jirásková toužila. Kromě portrétu velké herecké osobnosti je i potřebným svědectvím o půlstoletí českého divadla a společnosti.“ PhDr. Radmila Hrdinová

TZ

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Reprezentativní kniha o Jiřině Jiráskové

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy