Helena Herynková,  Kultura

Kráva jako největší dar

Share

Divadelní spolek Kašpar udržuje již dlouho trend v uvádění nových, nezvyklých a neokoukaných textů. Svému záměru zůstávají Kašpaři věrní i v letošní sezóně a v Divadle v Celetné uvedli hru Za časů tlustých krav, uruguayské dramatičky a herečky Estely Golovchenko.

Alena Doláková, Aleš Petráš (foto Anna Špalková)

Autorka se ve své hře rozhodla zpracovat ožehavé téma chudoby, dětské práce a děti bez rodinného zázemí. Nečiní tak však rozhodně pateticky, ale nahořkle a s humorem. Za časů tlustých krav nás přivádí do dávno opuštěné továrny na zpracování masa, kam si dva dospívající sourozenci schovali ukradenou krávu. Starší Renata (Alena Doláková) a její mladší bratr Michino (Aleš Petráš) spřádají plány. Ukradli krávu, aby ji chovali, dojili a prodávali mléko. Jak se jim jejich plán vydaří, to vám nyní neprozradím. Můžete se však těšit, že své první podnikatelské pokusy prožijí s humorem a patřičným nadhledem. Kdybychom neměli možnost vidět nadojené mléko, možná bychom jejich pobývání v továrně považovali za nevinnou dětskou hru. A jak to vlastně je? Opravdu si dvě uruguayské děti mohou prodejem mléka vydělat dost na obživu? Co když pak o drahocennou dojnici přijdou?

foto Anna Špalková

Ne na všechny otázky dostaneme odpověď, přesto však stojí za to si na inscenaci Za časů tlustých krav vyrazit. Hlavní devizou jsou totiž výkony obou hlavních protagonistů. Alena Doláková hraje svou Renatu jako zdánlivě přemoudřelou slečnu, pod slupkou je však cítit její láska a starost o mladšího brášku. Aleš Petráš vtiskl Michinovi zcela přirozenou rozvernost, jiskru v oku a drobné rošťáctví, jež bychom u chlapce Michinova věku přesně hledali. Na obou hercích je navíc i z poslední řady vidět, jak je hra baví a užívají si každého slova.

Nemám příliš v lásce označení “hořká komedie”, ale pro inscenaci Za časů tlustých krav se přesně tato škatulka hodí. Takže, obujte si pomyslné holiny, vykasejte rukávy a zajděte do Divadla v Celetné. Michino právě odkládá mičudu a ruku v ruce se sestrou jde zkrotit jejich čtyřnohou kamarádku.

ZA ČASŮ TLUSTÝCH KRAV, Estela Golovchenko
Hrají: Alena Doláková, Aleš Petráš
Režie: Jakub Špalek
Divadlo v Celetné
www.divadlovceletne.cz

 

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy