Knihy,  Renata Petříčková

Syrová strava Radmily Zrůstkové

Share

Radmila Zrůstková: Zdravě a syrově

Kuchařka, která mne naučila vyrábět svěží makové mléko a chuťově fascinující mandlové máslo. Raw food, syrová strava se stává fenoménem dnešní doby. Kuchařku Radmily Zrůstkové považuji za jedinečnou tím, že ji autorka pojala naplno v českých poměrech. Žádné exotické pojmy a dlouhé shánění ingrediencí,  těch doplňků, které dotváří  u některých pokrmů chuť a vůni, je velmi málo.

Vlastně jsem do obchodu se zdravou výživou šla jen pro dvě věci, které jsem do té doby v kuchyni neměla: tamari (sojovou omáčku) a tahini (sezamovou pastu). A tyhle dvě věci ostatně použijete hravě i při normálním vaření. Pro vitariánské tvoření však mají zásadní význam.

Paleta chutí a vůní je připravena, takže…

Je to ta nejlepší výzva pro každou tvořivou kuchařku.

Navíc letní období přímo vybízí k tomu, abychom si v kuchyni co nejvíce ulehčily práci, aby jídlo bylo co nejlehčí a když bude chladivé a do puntíku vymazlené, tak co víc si přát!Právě takovou inspirací může být tato vitariánská kuchařka.

Když jsem si ji letmo prolistovala, řekla jsem si, že se opravdu těším, až se do ní začtu pořádně. A když jsem se začetla opravdu řádně, předčila mé očekávání. A okamžitě jsem jí začala listovat tam a zase zpátky, vracela jsem se k mnohým receptům a přemýšlela, jak bych některé zaonačila, něco nahradila něčím jiným a hlavně jsem se naučila, jak bezvadná je chuť namáčených a mixovaných oříšků a jak rozmixované máčené kešu ořechy udělají lehký krém, který se dá dále ochucovat a nastavovat ovocem a v ničem si nezadá s máslovým krémem do dortu.  Nebo sýrovou pomazánkou.

Líbí se mi zpracování kuchařky, lehké a čtivé

Není to vůbec náročné čtení, a na relativně malé ploše se tu snoubí dokonalé základy vitariánství, samotné cesty autorky, zdravotní výhody tohoto životního stylu a velké množství receptů, které navíc ponoukají čtenáře k vlastnímu tvoření.

Tímto způsobem vlastně vaří i samotná autorka, jak o ní na konci knihy povídají její přátelé, kteří měli tu možnost se fundovaně vyjádřit k její knize a k vitariánství vůbec:
„Vitariánství jsem nepropadla a mám k němu i nějaké výhrady, co mě ale úplně dostalo, je snad bezmezná tvořivost autorky této knihy. Radku znám pět let, je jedním z lidí, které mi do života přivedl můj biokrámek. Mám možnost sledovat a ochutnávat Radčin vývoj od nesmělých pokusů „dělám to tak dobře?“ až k jistotě „dělám to dobře!“. Radka si podle mě vytvořila svůj vlastní styl, ze začátku jen lehce inspirovaný zkušenějšími. Její hlavní devízou je obrovská kreativita, dokáže ze stejných surovin vykouzlit pokaždé něco jiného a vždy je to umělecké dílo.  Radko, blahopřeju k tvému novému počinu – kuchařce – a těším se, že budu moci i nadále sledovat tvoji cestu.“

Píše její přítelkyně, majitelka biokrámku a mezi přítomnými hosty v této knize najdete i farmaceutku, která absolvovala kurzy Radky Zrůstkové o živé stravě a i její pohled na celý tento výživový styl. Jsou i lékaři a jako čestný host i Jaroslav Dušek, který povídá o své cestě za živou stravou…

Ten se ostatně stal i kmotrem na křtu této knihy.

O autorce:

Radmila Zrůstková je výtvarnice a návrhářka. O zdravý životní styl se zajímá desítky let a po vlastní mimořádné zdravotní zkušenosti se dlouhodobě s nadšením věnuje raw food stravování. Žije v Okrouhlé u Nového Boru, kde má svůj ateliér a organizuje kurzy syrové stravy a společenské večeře.

Přiznám se, že na jednu takovou večeři nebo dokonce kurz bych se ráda přihlásila. Moje tvořivá kuchyňská duše by se vyřádila. O to víc, že při tomto vaření nemusíte vůbec zapínat sporák!

Vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Syrová strava Radmily Zrůstkové

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy