Kultura,  Tiskové zprávy

Festival dokumentárních filmů Jeden svět opět zakotví i v Českém Krumlově

Share

Práce. Tak zní hlavní téma letošního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se jako každý rok uskuteční také v Českém Krumlově. Proč „práce“? Organizátoři chtějí upozornit na to, že se práce stává každodenním tématem stále více lidí – buď ji hledají, nebo se o ni strachují, jsou s ní nespokojení, psychicky je ubíjí… Na krumlovské verzi festivalu se budou opět podílet tři organizátoři – Člověk v tísni, Centrum pro pomoc dětem a mládeži a Gymnázium Český Krumlov.

V Českém Krumlově se festival uskuteční od 17. do 23. března, přičemž veřejné projekce v Městském divadle Český Krumlov budou slavnostně zahájeny 20. března v 17 hodin. Studentští dramaturgové pod vedením programové koordinátorky Václavy Šnokhousové z Gymnázia Český Krumlov pečlivě vybírali filmy pro letošní ročník v lednu. Do oka jim nakonec padlo šest snímků, na které se nyní krumlovští fanoušci dokumentárních filmů mohou těšit!

První vlaštovkou bude ve čtvrtek 20. března snímek S chutí do toho!, pod kterým je podepsaný režisér Konstantin Faigle, jenž vyzpovídal řadu nejrůznějších osobností – sociology, teology, ekonomy či třeba komiky. Téma bylo stejné – práce. Druhým filmem, který můžete ve čtvrtek navštívit, je Báňský chlebíček. Dokument vypráví o lidech z východoslovenské obce Rakovnice. Po projekci bude následovat debata s režisérem snímku Romanem Fábianem.

Páteční program odstartuje krvavé téma – Horníci pod palbou. Smutný příběh poukazuje na dva roky staré události z jihoafrického dolu Marikana. Tehdy byla krvavě potlačena demonstrace horníků. Ani další film s názvem Neopouštěj mě nebude příliš veselý. Dokument vypráví o dvou mužích, kteří žijí v domě uprostřed belgických lesů, neustále se oddávají konzumaci alkoholu a myslí na sebevraždu.

Finský snímek Mý věci, který odstartuje sobotní program, nabídne trošku odlehčení. Film se točí kolem muže, který zjišťuje, které věci člověk k životu skutečně potřebuje. Finální tečka festivalu v Českém Krumlově bude patřit zástupci českého dokumentárního filmu – Otázky pana Lásky. Snímek Dagmar Smržové je portrétem mladého muže, který trpí schizofrenií, přičemž se snaží se svojí „odlišností“ vypořádat s nadhledem.

Veřejné projekci bude předcházet školní promítání, které odstartuje 17. března. Vstupné na projekci je 70 korun, za školní projekci studenti zaplatí 40 korun.

Jeden svět 2014 v Českém Krumlově (veřejné projekce)

Kde: Městské divadlo Český Krumlov

Kdy: 20. – 23. března

Program: 20. 3.: S chutí do toho! (17:00), Baňský chlebíček (19:00), 21. 3.: Horníci pod palbou (17:00), Neopouštěj mě (19:00), 22. 3.: Mý věci (17:00), Otázky pana Lásky (19:00)

 

TZ

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Festival dokumentárních filmů Jeden svět opět zakotví i v Českém Krumlově
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy