Helena Herynková,  Kultura

Drama jedné kuchyně

Share

V poslední době udělala společnost z kuchařů moderní bohy. Zároveň, jak roste vliv kuchyňských mistrů, se také každý druhý neumětel stává gurmánem a tím pravým hodnotitelem jídla. Kuchyně se stala modlitebnou, chrámem žaludku, ale i ducha.

Foto: Tomáš Lohin

Samozřejmě myslím první odstavec jako drobnou nadsázku, nebojte se. S touto myšlenkou, která však není až tak zcestná, si pohrávají tvůrci nové divadelní komedie Kitchen Drama.

Postavy Kitchen Drama žijí jídlem, pro jídlo, jídlo je jejich náboženstvím. Nenasytná žena (Irena Kristeková), Jemný muž (Michal Kern) a Masožravec (Petr Vančura) milují jídlo, zemřeli by pro vaření. Prostřednictvím kuchyně nám vyprávějí svůj příběh, jejich osudy se prolínají a vzájemně ovlivňují. Čtvrtá postava, Anorektička (Ivana Uhlířová), do společnosti trochu nezapadá, neboť jídlo nemiluje, naopak je nenávidí. Vládcem celé kuchyně je, jak lze předpokládat, všemi zbožňovaný Kuchař (Dan Dittrich).

Postavy nemají jména, jsou vyjádřené jen charakterem. Můžete tak sledovat, zda herci dokáží svou postavu obsáhnout. Myslím, že všem se to opravdu povedlo a je radost pozorovat, jak se v charakterech zabydleli a užívají si každou drobnou nuanci.

Foto: Tomáš Lohin

Tvůrci si rovněž velmi příjemně pohrávají s jazykem, takže se z Kitchen Drama stává lyrická podívaná, jakési podobenství dnešní společnosti, kde mnoho lidí vyjadřuje své pocity nepřímo, zprostředkovaně či v zastoupení. Ale nesnaží se, abyste po zhlédnutí velmi a dlouze přemýšleli, mnohem více vás chtějí tímto pohledem do kuchyně pobavit. Možná se někteří diváci v postavách poznají a s chutí se zasmějí i sobě.

Myslím, že až budete odcházet z divadla, zůstane ve vás příjemný pocit, asi jako po výborné večeři.

 

KITCHEN DRAMA

hrají: Ivana Uhlířová, Irena Kristeková, Petr Vančura, Michal Kern, Dan Dittrich
scénář, režie: Ondřej David
scéna: Jan Štěpánek
kostýmy: Zuzana Krejzková
hudba: Vack da Hawk & Amak Golden
zpěvy: Jakub Kudláč
práce s nožem: Ondřej Anděra

Informace o představení zde,

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy