Jana Semelková,  Knihy

Ivan Trojan je Nevinný Iana McEwana

Share

Ian McEwan napsal brilantně vypointovaný špionážní román, který má základ v reálné události. Ostatně to není u tohoto autora první případ. K reálným skutečnostem vyfabuloval osudy jednotlivých aktérů, aby stvořil thriller, v němž tragikomické události ve svém součtu znamenaly konec jedné velké lásky na pozadí nelítostného soupeření o prvenství britských a amerických tajných služeb v rámci společného projektu.

Příběh se odehrává v roce 1955. Do rozděleného Berlína přijíždí nesmělý Angličan, technický zaměstnanec Královské pošty, aby se podílel na ambiciózní přísně utajované společné operaci Gold, kterou společně podnikla americká CIA a britská MI6. Odvážný projekt představoval vyhloubení tunelu do sovětské okupační zóny, odposlouchávání telefonních hovorů a zachycování sovětských šifrovaných zpráv. Monstrózní plán byl sice Sovětům prozrazen v samotném počátku sovětským krtkem působícím mezi Brity, ale sovětská rozvědka zasáhla až v dubnu 1956. Nechtěla pravděpodobně ohrozit vlastního člověka.

Leonard Marnham, onen nesmělý Angličan, však nežije V Berlíně jen svou prací. Město, které ho překvapilo stále citelnou poválečnou chudobou i vzrůstajícím napětím rozděleného světa, se pro něho stalo i vstupem do dospělosti s první milostnou zkušeností. Leonard se v Berlíně hluboce zamiloval. Jeho osudovou láskou se stala rozvedená, o několik let starší, Němka Marie. Je rozhodnutý, si Marii vzít za ženu. Jednoho dne se však vše nečekaně zvrtne, milenci se musí pod tíhou svého provinění rozejít. Musí?

Jedinečný román Nevinný zaujal Jana Koláře tak, že okamžitě po jejím dočtení se ujal jeho dramatizace pro rozhlas: „…uvědomil jsem si, že ji musím pojednat věcně, ‚brechtovsky‘, s důrazem na přesnost a rytmus. A věděl jsem, že ideálním režisérem šestidílného seriálu by byl Ladislav Smoček.“ Ladislav Smoček v roce 2003 výzvu přijal. Jednotlivé postavy obsadil velmi vhodně zvolenými protagonisty pro takovou látku. Leonarda Marnhama, nezkušeného Angličana, svěřil Ivanu Trojanovi. Jeho partnerkou v roli Marie se stala Zuzana Stivínová. Zkušeného amerického zpravodajce si zahrál Ladislav Mrkvička. Vznikl rozhlasový seriál, který jde přesně po stopách knihy a přináší na její obsah nový pohled. Kdo nečetl thriller Iana McEwana, po vyslechnutí rozhlasového seriálu po něm okamžitě sáhne. Alespoň mně se to přihodilo. Obě podoby stojí za to, obě mne uvedly do světa, v němž jde především o tajné informace, o správné klamání nepřítele, jen někdy není jasné, kdo tím nepřítelem vlastně je.

Název: Nevinný

Autor: Ian McEwan

Dramatizace: Jan Kolář

Režie: Ladislav Smoček

Hrají: Ivan Trojan, Zuzana Stivínová, Ladislav Mrkvička, Zdeněk Maryška, Michal Pavlata, Jiří Lábus, Petr Vacek, František Němec, Vladislav Beneš a další

Vydavatelství: Radioservis, 2013

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy