Kultura,  MB,  Panoptikum

Šílené centrifugy. Gravitace nefunguje. Nebo je to vše jen mystifikace?

Share

Patříte k těm, kteří mají rádi pouťové atrakce, nebo se vám již při pohledu na centrifugu dělá od žaludku nevolno? Někteří lidé s chutí vyhledávají na první pohled sebešílenější technické vynálezy, které jim pohnou s hladinou adrenalinu. Klasická centrifuga, jak jsme ji znali z 80. let a někteří provozovatelé ji stále mají ve výbavě, je už „nuda“ oproti kouskům, které můžete shlédnout v přiloženém videu.

Provázet vás bude Dr. Nick Laslowicz z ICR, největší světové výzkumné laboratoře. Návrhy na počítačích se zdají být neškodnou hračkou. Zběsilá monstra, která jako by žila vlastním životem, však už působí zcela jiným dojmem.

Mne se svírá hrdlo a atrakce po atrakci vím, že tohle není můj šálek kávy. Podle křiku lidí je však zřejmé, že o tyhle kousky zájem je.

Ale není všechno tak, jak vypadá. Celý tento snímek je úžasnou filmařskou mystifikací. Jedná se německý dokument v překladu nesoucí název Projekt centrifugace mozku. Autor snímku Till Nowak tak vytvořil fiktivní dokument, k němuž sbíral záběry a používal digitální animaci a vytvořil tak řadu neexistujících vzrušujících atrakcí.

Institut má i své fanoušky na Facebooku. Všechno působí tak věrohodně, že je těžké přijmout holý fakt, že jsme byli napáleni podobně jako s Ropáky. Není divu, že tak působivý snímek získal ocenění v německém krátkém filmu.

Máte stejně jako já problém uvěřit, že se jedná jen o fikci? Podívejte se proto také ještě sem.

FOTO: YouTube – The Centrifuge Brain Project

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy