MB,  Ženy

Saúdskoarabské ženy ani po roce boje neuspěly. V neděli opět demonstrativně usednou za volant.

Share
Foto: West Asian

Je to již rok, co začaly ženy v Saúdské Arábii otevřeně bojovat proti feudálnímu pravidlu, jenž jim zakazuje řídit auta. Ženy křičí: „Chceme jenom, abychom měly právo řídit stejně jako všechny ženy na světě…“ Tento požadavek míří ke králi Abdalláhovi.

Připravily novou petici, ve které mimo jiné žádají o zřízení autoškoly pro ženy, aby mohly dostat oficiální saúdskoarabský řidičský průkaz a nemusely – jako doposud – absolvovat autoškolu v zahraničí. A na neděli, kdy svět bude slavit Den otců, žádají o podporu k protestním akcím, které se mají uskutečnit před saúdskoarabskými ambasádami, zejména ve Washingtonu.

Skupina Women2Drive vznikla na popud potrestání Manal al Sharif, která byla v květnu loňského roku zatčena jen za to, že si usedla za volant a projížděla Khobarem. Ve voze byl její otec a bratr. Otec natočil dceřin vzdor na video, které po té bylo umístěno na YouTube. Ukázal, že i mnozí muži nesouhlasí s tímto nesmyslným omezením. Na základě jejího zatčení pak protestující ženy z Women2Drive vyhlásily první bojkot na 17. června 2011. Znovu probíhalo zatýkání. Podle oficiální zpráv kvůli celosvětové medializaci náboženská policie tvrdila, že rozdávala pouze pokuty.

Nyní Manal al Sharif, rok po jejím „slavném“ činu, byla znovu výrazně omezena na svých lidských právech. Musela před několika dny zrušit plánový odlet do Spojených států po té, co obdržela mnoho výhružek, že bude zavražděna s připomenutím, že na ni byla muslimským duchovním, šejkem Abdulem Aziz al-Tarifiem, uvalena fatwa. Díky svým aktivitám také přišla o zaměstnání. V květnu obdržela Manal al Sharif cenu Václava Havla.

6. června byla nepřítomně ve Washingtonu oceněna za svou aktivitu americkou skupinou Vital Voices, která má úzké vazby na Hillary Clintonovou. Dva dny před slavnostním ceremoniálem emailem oznámila, že proti své vůli zůstává v Saúdské Arábii. Nechtěla riskovat ani svůj, ani životy členů své rodiny.

Obrázek Facebook - Teach me how to drive so I can protect myself

Text na obrázku: 1. Vypadáš jako kurva! Zahal se! 2.Upozorňuješ na sebe! Zahal se! 3. Flirtuješ svýma očima! Zahal se! 4. Měly by být pod zámkem! Jsou prostě problémový!

A napětí roste, protože 17. června je již v neděli. Na americké straně budou protestovat příznivci Manal al Sharif a všech ostatních diskriminovaných saúdskoarabských žen před ambasádami, na saúdskoarabské znovu usednou rozčílené ženy za volant a proti všem pravidlům budou projíždět ulicemi svých měst.

Ženy upozorňují, že jsou řádné muslimky a že nikde v Koránu se nemluví o tom, že by nesměly řídit. A také Saúdská Arábie je jedinou zemí, která praktikuje toto nesmyslné nařízení.

Saúdsko arambské ženy také můžete podpořit účastí na jejich stránkách na Facebooku.

Foto: Facebook - Teach me how to drive so I can protect myself

Dříve k tomuto tématu:

Řidičky v Saúdské Arábii? Trestuhodný čin!

Trest pro řidičky v Saúdské Arábii: rány bičem

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy