Hobby

Vlněné plstěné kuličky pro vaše originální šperky.

Share
Výtvarný ateliér
Výtvarný ateliér

Líbí se vám netradiční šperky? Vyzkoušejte si doma nebo ve výtvarném ateliéru vlastní originální kousky. Můžete si vyrobit například tyto měkké barevné kuličky jako přívěšky k náušnicím, součástí náhrdelníku či náramků. Surovým materiálem je ovčí vlna, ze které zpracujete plstěné kuličky. Výhodou je lehký a příjemný přírodní materiál a výrazné barvy.

K práci budete potřebovat barvenou vlnu. Lze ji pořídit například v chráněných textilních dílnách Gawain nebo Ignis (nabízejí ji také v dárkových balíčcích spolu s plstící jehlou), v mnoha výtvarných potřebách nebo také na Fleru.

Vlnu lze plstit za sucha nebo za mokra.

Plstění suchou metodou:

Budete potřebovat malé chuchvalce vlny, plstící jehlu a kousek hrubšího molitanu (alespoň 7 cm silného), který chrání stůl, ale i vaše prsty před popícháním.

Vezměte si kousek načesané vlny a sledujte směr vláken. Jeden konec vlny uchopte mezi palec a ukazováček levé ruky a pravou rukou omotejte vlnu kolem prstu tak, až vznikne prstenec. Konec vlny přichytíte k ostatním vláknům. Jde to obvykle velmi lehce uhlazením, případně jej do prstence zastrčíte. Vezmete si další o trochu menší kousek vlny, smotáte jej do malé kuličky a vložíte do prstence. Tak vznikne základ na kuličku. Pak ji ještě v několika směrech obmotáte barevnou vlnou dle vlastního výběru do té doby, než bude dostatečně kulatá. Kulička by v této fázi měla být celkem kompaktní a ne příliš nadýchaná, proto je dobré při omotávání vlnu utahovat.

Vyrobili jste si tak „vnitřní“ část kuličky, jež dále pokryjete dalšími vlákny. Není proto nutné do této fáze používat lepší vlnu; postačí obyčejná i nebarvená.

Položte nyní kuličku opatrně na připravený kousek molitanu a vpichujte do ní plstící jehlu. Nejprve v pravidelných odstupech po celém jejím obvodu.

Plstící jehla vtáhne vlákno vlny hlouběji do kuličky a tím vlnu propojí a zpevní. Zpátky pak hladce vyklouzne. Můžete se pustit do vybarvování: vyberte si tenké proužky vlny a podle fantazie vpichujte vlnu tak, aby se na povrchu vytvořil požadovaný obrázek. Díky tomu můžete získat kuličku pruhovanou, puntíkatou, s různými vzory či motivy (jako například kytičky).

Plstění mokrou metodou:

Chcete si sami připravit vlnu z ovčího rouna? Ovčí rouno musí být vyprané ve vlažné vodě, po usušení načesané a případně také nabarvené. Rouno si můžete pořídit od chovatele; musíte však počítat s tím, že čištění vám zabere určitý čas a přípravek na praní vlny také není nejlevnější. Rouno namočte do vodní lázně a vyperte ručně bez teplotních šoků přípravkem na vlnu; případně ji ještě odmastěte, pokud v ní zůstalo příliš mnoho tuku. Sušte ve stínu a česejte na speciálním válci na česání vlny nebo kartáči na česání psí srsti. Kartáče nejsou tak efektivní, ale vyjdou podstatně levněji. Takto připravenou vlnu nabarvěte např. Duhou nebo lze použít přírodní zdroje, jako jsou kopřivy, bobule černého bezu apod. Přírodní barviva je potřeba dále několikrát mořit (např. pomocí kamence, vinného kamene, skalice modré nebo zelené) kvůli ochraně před vyblednutím. Mnoho o této technice se můžete dozvědět např. v knize Barvení pomocí rostlin (nakladatelství Rezekvítek).

Připravte si větší nádobu, do níž budete střídavě lít horkou a teplou vodu. Pro tento způsob zpracování se hodí více stálobarevná vlna z obchodu. Nejprve si vlnu připravte podobně jako při plstění suchou cestou: obmotáte ji kolem prstu a vnitřek vzniklého prstence vyplníte také vlnou.

Oproti omotávání při suché technice se zde snažte vlnu pevněji utahovat, aby jednotlivé vrstvy při namáčení po sobě neklouzaly a pevně navzájem přilnuly. Navrch ještě přidáte další vrstvy barevné vlny tak, aby její vlákna směřovala vždy kolem jejího obvodu.

Je dobré kuličku jemnými proužky vlny obmotat všemi směry, aby měla co nejideálnější kulatý tvar.

Takto přichystanou kuličku položíte do misky a opatrně ji velmi malým proudem horké vody polijete.  Zároveň si namydlete ruce a rychle, abyste se nespálili, ji vyjměte do dlaně a druhou dlaní ji opět velmi jemně spirálovitě hlaďte. V tomto stavu je značně náchylná k rozpadnutí.

Mýdlo vám pomáhá udržet kuličku kulatou, protože vlna v dlani klouže a působí na ni jemné tlaky rukou ze všech stran. Dlaněmi tvořte spirály a snažte se při tom kuličku ještě otáčet. Jakmile drží trochu pohromadě, několikrát ji polijte horkou a hned po té studenou vodou, což způsobí efekt plstění. Je to ten samý princip, jako když omylem v pračce vyperete vlněný svetr na vysokou teplotu.

Nezapomeňte před každým vložením kuličky do dlaně namydlit si ruce. Kulička brzy zmenší objem a bude hutnější.

Nezkušeným se může zpočátku stát, že uvnitř vznikne jakási „dutinka“. Tato začátečnická chyba pomine po několika pokusech s touto technikou.

Zkuste třeba také kuličku rozříznout ostrým nožem na dvě půlky a podívat se na barevné mramorované překvapení, které se skrývá uvnitř.

Hotovou kuličku můžete přidat do šperku, použít jako přívěšek na klíček, přišít na svetr nebo čepici, použít jako pomůcku při výrobě vlněných loutek (třeba na oči a nos), nápadům se meze nekladou. Později můžete zkusit výrobu složitějších tvarů, jako například válečků na výrobu malých plstěných figurek.

Přejeme mnoho radosti a zážitků při tvoření 🙂

Výtvarný ateliér malování a kreslení

www.malovanikresleni.cz

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy