Share

Vegetariánské dobroty

Slovo „dobroty“ je v tomto případě opravdu na místě. Autorky vymazlily své recepty k dokonalosti zejména ve dvou směrech – v jednoduchosti a ve vzájemných kombinacích.  Zdá se, že některé recepty jsou výsledkem několika pokusů, z nichž nakonec vyšel ten nejlepší jako vítěz. A jsem si jista, že ty zdánlivě neúspěšné variace vám někde v podvědomí naskočí také. Nebo přijdete na své vlastní nápady. A že je vyzkoušíte. Některé ingredience se dají zaměňovat – typ ovoce, typ zeleniny, koření – a rázem máte každý z těch 36 receptů rozvětvený do mnoha dalších nápadů.

Základní kámen tvůrčího vaření

Když jsem uvažovala, v čem je základ této kuchařky, tak mi kupodivu vůbec nešlo na mysl to, že jde o bezmasé recepty, ale spíše obdivuhodný výběr základních surovin, jejich kombinací  a drobných vylepšení, které mají ale obrovský efekt. Jogurtové dresinky, rozemletá špalda, která v ďábelských toustech nahradí maso, nazdobené lívance z pohankové mouky, sýr halloumi tvořící šťavnaté srdce lasagní nebo jen skvělý nápad vařit brambory v maximálně osolené vodě až nadoraz a zbyde vám jen suchý hrnec a solí ojínělé brambory s vůní moře a ohníčku.

Základem této kuchařky je totiž pochopení chutí, vůní a vzájemných kombinací. Oceníte roli ořechů, které se nakonec dají dát  úplně všude a parádně oživí chuť. Do horké polévky, do salátu nebo třeba do řepového carpaccia.  A rozjetá s touto kuchařkou bych se nebála jimi posypat i špízy z grilované zeleniny.

Nejen pro vegetariány

Kdo ocení recepty a navnaděné vaření? Nejen vegetariáni, ale i ti, kdož dodržují dělenou stravu, když sem tam zamění potravinu nebo ji nahradí některou z vhodné skupiny… ale také masožravci, protože spousta jídel se dá udělat i s masem nebo použít jako přílohu k připravenému plátku masa.

A možná vás to navnadí i k různým změnám.

Koupit si dýňový olej a nahradit jim olivový v salátech.

Zkusit více pracovat s celozrnnou nebo špaldovou moukou, která je přátelštější k našim střevům zatíženým lepkem.

Ochutnat tandoori.

Zařadit aktivně do jídelníčku a vaření ovesné nebo mandlové mléko…

Nebo třeba použít růžičkovou kapustu jako náplň do pečeného slaného koláče. Tady je recept:

Slaný koláč z růžičkové kapusty

1 balení listového těsta, 500 g růžičkové kapusty, 2 lžíce nasekaných brusinek, 6 lžic vlašských ořechů (opražených), 200 g creme fraiche (resp. zakysané smetany), 2 vejce, sůl, pepř, muškát, 200 g gorgonzoly, citronová šťáva

Očištěné kapustičky 5 minut povaříme a pak zchladíme studenou vodou.

Listové těsto rozprostřeme do keramické formy, kterou jsme předtím vypláchli studenou vodou, a na okraji povytáhneme. Na dno naklademe brusinky a vlašské ořechy a přidáme kapustičky.

Smetanu, vejce a rozmačkaný sýr rozmixujeme, ochutíme a nalijeme na obložený koláč.

Pečeme asi 40 minut při 200 °C, až tekutá náplň ztuhne.

Hotovo – a já bych se vůbec neostýchala přidat pořádnou dávku chilli koření, protože to si se smetanou a kapustičkami parádně rozumí!

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2017, www.synergiepublishing.com

Nejnovější příspěvky na webu:

Velmi lidské povídky

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je ...
Pokračujte ve čtení

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil ...
Pokračujte ve čtení

Doreen Virtue: Andělské karty pro děti

Je to jako ponořit se na chvíli do dětské nevinnosti, do průzračnosti lásky a… Ach, už cítíte tu křehkost okamžiku ...
Pokračujte ve čtení

Pět mantinelů, mezi kterými ukoučujete každou situaci

Víte, co vás čeká, když svůj život vložíte do rukou profesionálnímu koučovi? Pod roušku těchto tajemství a základů dobrého sebeřízení ...
Pokračujte ve čtení

David Frej: Stravou proti zánětu

David Frej nám napsal parádních 135 receptů! Tématiku protizánětlivé stravy už probírá ve svých předchozích knihách, takže nám je už ...
Pokračujte ve čtení

Život je právo, ne povinnost

První premiérou v roce 2018 v Městském divadle Mladá Boleslav bude inscenace Teď mě zabij, současného kanadského dramatika Brada Frasera. Režie se ...
Pokračujte ve čtení