Share

Chia semínka

Kdo by je neznal. Semena šalvěje hispánské jsou ale zajímavá i z obyčejného kulinářského hlediska. V tomhle směru jsou doslova k zamilování a tak mi snad odpustíte, když jejich super významy a super vlivy na zdraví nechám dnes stranou. Jsou to drobná semínka podobná máku, která po poměrně krátké době namočení vytvoří kolem sebe jemný gelový film. Rázem jsou z máku „jikry“. Možná je znáte používaná jako „raw puding“. Ovšem tady je dalších 36 neobvyklých receptů s jejich použitím. Každý jiný! A rozhodně mi jich pár utkvělo v paměti.

Je totiž proč. Za jejich mimořádné vlastnosti si je buď zamilujete, nebo ne. Je to s ním asi jako s těmi jikrami. Ale za pokus a další pokus a další pokus to stojí.

MIMOCHODEM: V mnoha receptech v těchto kartičkách uvedených je skryjete i do jídla masožravcům a těm, kdož chia tvrdí, že nenávidí. Například přimíchaná do hamburgeru jako pojidlo je nikdo nepoznal.

Svěží chuť!

Vím, že tak je tělo plně nevyužije, ta využitelnost se nejvíce projevuje při jejich namočení, ale zkuste si chia ochutnat jen tak. Syrová, suchá. Jsou neuvěřitelně svěží a jen ta chuť je k zamilování. Posypat si jimi pak můžete ovocný salát, zeleninový salát. Běžně se přidávají do smoothie. Ale zkusili jste je někdy přisypat do ovocného nápoje? Do perlivé vody s citronem?

„Gel“, či spíše směs gelu a semínek se bude v nápoji parádně vznášet a tvořit neobvyklé dojmy i chuťové zážitky. Takže chia do svěžích nápojů – to je třeba můj jarní hit!

chia

Pečení a vaření

Chia semínka se doporučuje konzumovat namočená a syrová, ale krátká tepelná úprava jim neuškodí. S každou tepelnou úpravou ale klesá obsah cenných, teplem ničených látek. I tak je ale můžete směle použít jako náhražku vajec, mouky – všude tam, kde je třeba něco spojit.

Kartičky jsou velkou výhodou v kuchyni

Stále více spatřuji výhodu v kartičkových minikuchařkách v tom, že nikde s sebou nemusíte nosit těžké knihy a býti rozladěni, když se vám podaří na krásnou kuchařku prsknout vajíčko nebo rozsypat mouku. Tady stačí vybrat svůj recept a je to! Malá kartička se neztratí, ale zároveň nezabere mnoho místa.

Experimentujte!

Zdá se vám málo 36 receptů? Kdepak! Menší množství je vyváženo tím, že autor sahá snad do všech možných typů jídel a vnáší do nich chia semínka. A ochutnává a experimentuje, a především hravě chválí. Hravost je zrovna u této ingredience hlavní výhodou! S těmito semínky si totiž díky jejich vlastnostem v kuchyni opravdu hrajete.

A recepty přímo vybízejí k vlastním experimentům.

Anotace:

Chia semínka jsou mocná zrníčka s jedinečnými účinky. Zasytí, pomáhají při snižování váhy a dodávají životně důležité látky. Skvěle se hodí při výrobě koktejlů, omáček a dezertů. A kromě toho jsou přirozenou náhradou vajec (nejen) pro vegany!

Vychutnejte si zdravá jídla připravená podle těchto karet. Mezi recepty najdete například salát z quinoy s mandlemi a chia, chia masové knedlíčky v husté rajčatové omáčce nebo chia pudink s jahodovo-mangovou pěnou a nechybí ani praktické rady a tipy a veganské alternativy.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

 Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

Will Bowen: Svět bez stížností

Will Bowen: Svět bez stížností

7. Prosinec 2017

Náramek, který vám umožní uvědomit si, v jakých chvílích si nejvíce stěžujete a propadáte skepsi. Vzteku, sebelítosti a zmaru. Ach, kolik bych toho mohla vymyslet… Ale kdy je stížnost konstruktivní? Když je jen zbytečným rozmazáváním zveličovaného problému nebo snahou vzbudit v druhých lidech soucit, zájem, pozornost nebo zisk? Prostě nějaký ten podlý benefit, za který by se nemusel stydět lecjaký profesionální energetický upír? Tak šup s tím náramkem na ruku a pokaždé, když se u něčeho podobného přistihnete, přendejte náramek z jedné ruky na druhou. Ano, záměr autora bylo utvořit 21 denní výzvu, protože to je právě ten čas, po kterém s novými zvyky přicházíme k většímu

Benjamin Kuras: Pohřbívání svobody

Benjamin Kuras: Pohřbívání svobody

7. Prosinec 2017

  Lze jen těžko tuto knihu shrnout do jedné věty. Benjamin Kuras prostě píše nezaměnitelně. Důrazná fakta, statistiky, píle a pečlivost prosakující z každé věty a notně odlehčeno černým humorem, vtipem vzletným i vtipem pod kůži jdoucím, to záleží už na každém čtenáři. Jestli jeho knihy znáte, tak tohle je prosím další skvost a víc už vám k tomu říkat nemusím. Pokud neznáte, začněte klidně touhle, je totiž možná ještě v porovnání s ostatními, nejméně zatížená tíživými fakty o stavu dnešní civilizace. Či spíše, je více povznesena černým humorem a faktem, že my možná odsud zcela logicky zmizíme, protože „osli pošli“…, po nás tu zbydou švábi,

Eva Hölzelová: Arina

Eva Hölzelová: Arina

19. Listopad 2017

Je to pohádka? Nebo mýtický příběh? V roli čtenáře budete často tápat, až se nakonec rozhodnete tuhle věc neřešit a ponoříte se do svěžího příběhu odloženého znetvořeného chlapečka Adama, který vyrostl u lesních žen, moudrých a spravedlivých. Převzal od nich jejich moudrost, a přidal mužnou odvahu. Jednoho se musel vydat do světa, protože tak už to bývá. Aby nebyl sám, přidala se k němu i moudrá, lehce svérázná a někdy i prostořeká vlčice Arina. Lidské království ovládla pavoučí královna Arachnita a nepěknou kletbu uvrhla na členy královské rodiny. Dalo by se říct, že jedna pohroma stíhá další a ani s příchodem Adama to není

Lenka Sobotová: Suchý konce

Lenka Sobotová: Suchý konce

19. Listopad 2017

Duševní samomluvy a suchý konce. Někdy máme chuť se začíst do něčeho, co je obyčejné i neobyčejné, zároveň tím, jak to proniká do nitra duše, jak nás to osvobozuje od vlastních myšlenek, protože zjistíme, že jiní lidé mají někdy v hlavě úplně to samé. „Všechno je na korbě, náklaďák naložený do výšky vypadá jako nějaký pojízdný strašidelný hrad z pouti. Druhé auto řízené pobočníkem a naložené sutí včetně dubových parket už odjelo ke sběrnému dvoru.  „A co vy? Přece vás tu nenecháme…“ zarazí se šéf při pohledu na paní domu, bezprizornou postavu s kabelkou přitisknutou k hrudi, nerozhodně stojící na verandě, kterou profukuje vítr, až to