Share

Chia semínka

Kdo by je neznal. Semena šalvěje hispánské jsou ale zajímavá i z obyčejného kulinářského hlediska. V tomhle směru jsou doslova k zamilování a tak mi snad odpustíte, když jejich super významy a super vlivy na zdraví nechám dnes stranou. Jsou to drobná semínka podobná máku, která po poměrně krátké době namočení vytvoří kolem sebe jemný gelový film. Rázem jsou z máku „jikry“. Možná je znáte používaná jako „raw puding“. Ovšem tady je dalších 36 neobvyklých receptů s jejich použitím. Každý jiný! A rozhodně mi jich pár utkvělo v paměti.

Je totiž proč. Za jejich mimořádné vlastnosti si je buď zamilujete, nebo ne. Je to s ním asi jako s těmi jikrami. Ale za pokus a další pokus a další pokus to stojí.

MIMOCHODEM: V mnoha receptech v těchto kartičkách uvedených je skryjete i do jídla masožravcům a těm, kdož chia tvrdí, že nenávidí. Například přimíchaná do hamburgeru jako pojidlo je nikdo nepoznal.

Svěží chuť!

Vím, že tak je tělo plně nevyužije, ta využitelnost se nejvíce projevuje při jejich namočení, ale zkuste si chia ochutnat jen tak. Syrová, suchá. Jsou neuvěřitelně svěží a jen ta chuť je k zamilování. Posypat si jimi pak můžete ovocný salát, zeleninový salát. Běžně se přidávají do smoothie. Ale zkusili jste je někdy přisypat do ovocného nápoje? Do perlivé vody s citronem?

„Gel“, či spíše směs gelu a semínek se bude v nápoji parádně vznášet a tvořit neobvyklé dojmy i chuťové zážitky. Takže chia do svěžích nápojů – to je třeba můj jarní hit!

chia

Pečení a vaření

Chia semínka se doporučuje konzumovat namočená a syrová, ale krátká tepelná úprava jim neuškodí. S každou tepelnou úpravou ale klesá obsah cenných, teplem ničených látek. I tak je ale můžete směle použít jako náhražku vajec, mouky – všude tam, kde je třeba něco spojit.

Kartičky jsou velkou výhodou v kuchyni

Stále více spatřuji výhodu v kartičkových minikuchařkách v tom, že nikde s sebou nemusíte nosit těžké knihy a býti rozladěni, když se vám podaří na krásnou kuchařku prsknout vajíčko nebo rozsypat mouku. Tady stačí vybrat svůj recept a je to! Malá kartička se neztratí, ale zároveň nezabere mnoho místa.

Experimentujte!

Zdá se vám málo 36 receptů? Kdepak! Menší množství je vyváženo tím, že autor sahá snad do všech možných typů jídel a vnáší do nich chia semínka. A ochutnává a experimentuje, a především hravě chválí. Hravost je zrovna u této ingredience hlavní výhodou! S těmito semínky si totiž díky jejich vlastnostem v kuchyni opravdu hrajete.

A recepty přímo vybízejí k vlastním experimentům.

Anotace:

Chia semínka jsou mocná zrníčka s jedinečnými účinky. Zasytí, pomáhají při snižování váhy a dodávají životně důležité látky. Skvěle se hodí při výrobě koktejlů, omáček a dezertů. A kromě toho jsou přirozenou náhradou vajec (nejen) pro vegany!

Vychutnejte si zdravá jídla připravená podle těchto karet. Mezi recepty najdete například salát z quinoy s mandlemi a chia, chia masové knedlíčky v husté rajčatové omáčce nebo chia pudink s jahodovo-mangovou pěnou a nechybí ani praktické rady a tipy a veganské alternativy.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

 Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

Jsou to jen děti. Ale mohou být i vrahy. Strašlivé lidské osudy.

Jsou to jen děti. Ale mohou být i vrahy. Strašlivé lidské osudy.

3. Prosinec 2019

Je to tak zvláštní pocit. Vždyť jsou to přece jen děti! Díváte se na ně, do jejich na první pohled "nevinných" tváří. Každý den jich spoustu potkáváte. Mohly by vůbec někomu tak strašně ublížit? Dokázaly by rozhodnout o životě a smrti? Nebo se i předem připravit na vraždu? Ano, mrazilo mě, jak už bylo napsáno v jiném příspěvku. Tuto publikaci ani snad není možné číst v poklidu. Stephan Harbort k danému tématu přistoupil zodpovědně. Žádné senzace, prostě holá fakta a stejně vám bere dech. S určitými předpoklady už knížku otvíráte a stejně stránku po stránce jste ostře konfrontováni s realitou. Pak mám

O chlup zdravější Vánoce

O chlup zdravější Vánoce

3. Prosinec 2019

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni. Celozrnné linecké bez cukru Linecké, je typický druh cukroví, který se v Čechách těší obrovské oblibě. A to až v takové míře, že nechybí na stole téměř žádné domácnosti. Vyzkoušejte letos zdravější variantu. Cukr nahraďte mrkví a klasickou mouku tou celozrnnou. V rámci úspory času použijte již nastrouhanou mrkev z řady Bonduelle Vapeur. Uvidíte, že se po těchto lineckých mrkváncích jen zapráší. Linecké mrkvánky Ingredience: 250 g

Proč neuzavřete sňatek s někým,  s kým jste se v dětství často koupali?

Proč neuzavřete sňatek s někým, s kým jste se v dětství často koupali?

1. Prosinec 2019

Odpověď najdete v epochální a často zábavné knize Chování: Biologie člověka v dobrém i zlém, jíž se českému čtenáři poprvé představuje přední světový neuroendokrinolog Robert Sapolsky Proč jsou naše sociální životy komplikované a matoucí, plné nedostatků a nesprávných rozhodnutí? Lze zvrátit neblahé následky z nepříznivých okolností v dětství? Čeho je nám třeba k dosažení něčeho výjimečného i něčeho děsivého? Proč Stalin opovrhoval oddaným patriotem Pavlíkem Morozovem? Slavný americký profesor biologie a neurologie Robert Sapolsky vše vysvětluje ve strhujícím díle CHOVÁNÍ: BIOLOGIE ČLOVĚKA V DOBRÉM I ZLÉM. Dobrodružnou výpravu za našimi světlými i temnými stránkami vydává v překladu Pavla Pecháčka nakladatelství DOKOŘÁN. Je záhadou, proč knihy

Louskáček, vánoční sen podporuje sociálně slabé rodiny s dětmi

Louskáček, vánoční sen podporuje sociálně slabé rodiny s dětmi

1. Prosinec 2019

Obnovená premiéra klasického baletu Louskáček, vánoční sen se uskuteční v neděli 1. prosince 2019 v Divadle na Vinohradech. Titulní roli Klárky a Prince zatančí sólisté přední baletní scény v Praze - Sophie Benoit a Giovanni Rotolo. Diváci se mohou těšit na vynikající výkony tanečníků, pohádkový příběh s výpravnou scénou a kostýmy. Toto představení přinese radost také rodičům s dětmi ze sociálně slabých rodin, kterým poskytuje sociální služby nezisková organizace Diakonie ČCE – Středisko křesťanské pomoci v Praze. Postavu strýčka Drosselmeyera, průvodce dějem baletu, ztvární sólista Viktor Svidró. V dalších rolích se představí tanečníci Tanečního centra Praha – konzervatoře, Pražského komorního baletu a studenti mezinárodní baletní školy First International Ballet School. „Jedná se o ojedinělý edukativní projekt. Choreografie je tanečníkům