Share

Chia semínka

Kdo by je neznal. Semena šalvěje hispánské jsou ale zajímavá i z obyčejného kulinářského hlediska. V tomhle směru jsou doslova k zamilování a tak mi snad odpustíte, když jejich super významy a super vlivy na zdraví nechám dnes stranou. Jsou to drobná semínka podobná máku, která po poměrně krátké době namočení vytvoří kolem sebe jemný gelový film. Rázem jsou z máku „jikry“. Možná je znáte používaná jako „raw puding“. Ovšem tady je dalších 36 neobvyklých receptů s jejich použitím. Každý jiný! A rozhodně mi jich pár utkvělo v paměti.

Je totiž proč. Za jejich mimořádné vlastnosti si je buď zamilujete, nebo ne. Je to s ním asi jako s těmi jikrami. Ale za pokus a další pokus a další pokus to stojí.

MIMOCHODEM: V mnoha receptech v těchto kartičkách uvedených je skryjete i do jídla masožravcům a těm, kdož chia tvrdí, že nenávidí. Například přimíchaná do hamburgeru jako pojidlo je nikdo nepoznal.

Svěží chuť!

Vím, že tak je tělo plně nevyužije, ta využitelnost se nejvíce projevuje při jejich namočení, ale zkuste si chia ochutnat jen tak. Syrová, suchá. Jsou neuvěřitelně svěží a jen ta chuť je k zamilování. Posypat si jimi pak můžete ovocný salát, zeleninový salát. Běžně se přidávají do smoothie. Ale zkusili jste je někdy přisypat do ovocného nápoje? Do perlivé vody s citronem?

„Gel“, či spíše směs gelu a semínek se bude v nápoji parádně vznášet a tvořit neobvyklé dojmy i chuťové zážitky. Takže chia do svěžích nápojů – to je třeba můj jarní hit!

chia

Pečení a vaření

Chia semínka se doporučuje konzumovat namočená a syrová, ale krátká tepelná úprava jim neuškodí. S každou tepelnou úpravou ale klesá obsah cenných, teplem ničených látek. I tak je ale můžete směle použít jako náhražku vajec, mouky – všude tam, kde je třeba něco spojit.

Kartičky jsou velkou výhodou v kuchyni

Stále více spatřuji výhodu v kartičkových minikuchařkách v tom, že nikde s sebou nemusíte nosit těžké knihy a býti rozladěni, když se vám podaří na krásnou kuchařku prsknout vajíčko nebo rozsypat mouku. Tady stačí vybrat svůj recept a je to! Malá kartička se neztratí, ale zároveň nezabere mnoho místa.

Experimentujte!

Zdá se vám málo 36 receptů? Kdepak! Menší množství je vyváženo tím, že autor sahá snad do všech možných typů jídel a vnáší do nich chia semínka. A ochutnává a experimentuje, a především hravě chválí. Hravost je zrovna u této ingredience hlavní výhodou! S těmito semínky si totiž díky jejich vlastnostem v kuchyni opravdu hrajete.

A recepty přímo vybízejí k vlastním experimentům.

Anotace:

Chia semínka jsou mocná zrníčka s jedinečnými účinky. Zasytí, pomáhají při snižování váhy a dodávají životně důležité látky. Skvěle se hodí při výrobě koktejlů, omáček a dezertů. A kromě toho jsou přirozenou náhradou vajec (nejen) pro vegany!

Vychutnejte si zdravá jídla připravená podle těchto karet. Mezi recepty najdete například salát z quinoy s mandlemi a chia, chia masové knedlíčky v husté rajčatové omáčce nebo chia pudink s jahodovo-mangovou pěnou a nechybí ani praktické rady a tipy a veganské alternativy.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

 Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

19.-25.6.2017: „Tu máš, co máš!“

19.-25.6.2017: „Tu máš, co máš!“

20. Červen 2017

Jednoduše řečeno, tento týden je týdnem rozcestí, jistot, stability a rozvažování.  Vyplatí se klid, pomalý posun kupředu a řešení věcí, které jsou pro nás tento rok zásadní nebo u kterých potřebujeme rozvahu a trpělivost. Se vší tou moudrou energií a snad i osudovými zásahy bych si troufla říci, že u některých může mít tento týden podobu událostí, zásadnějších i sotva zřetelných, ve kterých lze vystopovat jakousi spravedlnost, ochranu, sejití moudrosti z nebes na Zemi, snad i do rukou dostanete více možností, než jste měli ještě minulý týden. Něčeho bude víc, něco bude přicházet zvenčí ve zvýšené míře a bude to přesně mířené!

Něco na té Grace je

Něco na té Grace je

19. Červen 2017

Nebyla to láska jako z románu, vlastně to ze začátku vůbec na žádnou lásku nevypadalo, spíš naopak. Když však Henry potká svou vyvolenou, rozhodně se nenechá ničím zastrašit.   Henry je obyčejný středoškolák. Maká, snaží se, aby se dostal na co nejlepší vysokou. Má skvělou rodinu, pár přátel a snad se dostane i k vysněnému místu redaktora školních novin. Pak ale na scénu vstoupí Grace. No, spíš než vstoupí, se přišourá. Nezajímavá, ošuntělá, na první pohled trochu špinavá holka v klučičím oblečení, která se při chůzi opírá o hůl. Poslední ročník měl být legrace, práce ve školním časopise, zkoušky na vysokou, sem tam se postarat o

12.-.18.6. Týden řešení, jež nám otevřou pracovní dveře o kus dál…

12.-.18.6. Týden řešení, jež nám otevřou pracovní dveře o kus dál...

11. Červen 2017

Mohl by to být týden náhlých dobrých i špatných zpráv a týden záležitostí, na které se delší dobu čeká. Najednou jako když puknou krunýře a vyleze třeba ne moc příjemný hmyz, či na druhou stranu mohou také pukat poupata a kvést krásné květy. Hlavní linie tohoto týdne je totiž o celkem rychle uskutečňovaných situacích, které mají pevný kořen v minulosti. Můžeme u toho mít pocit, že jde o „nějak moc rychlou karmu“, to nemusí být příjemné… nebo o něco, u čeho stejně bude jakýsi dozvuk nedozrálosti a že to nemusí být přesně ono. Ano, definitivní vyjasnění tam je potřeba učinit až poté,

Deset malých králíčků…

Deset malých králíčků…

8. Červen 2017

Švédská detektivní série pro příběhů lačné čtenáře. Nejnovější přírůstek do případů Joony Linny opět pobaví, potěší a vyrazí dech. Lovec králíků si právě zaměřil svou novou oběť a už se jí nepustí. Byl zavražděn švédský ministr zahraničí a policie je zmatena. Jednalo se o teroristický útok nebo snad osobní mstu? To, co se zprvu jevilo jen jako ojedinělá vražda, začíná velmi záhy nabývat mnohem větších rozměrů. Zdá se, že obětí bude víc, a nikdo netuší, co je spojuje a kdo by mohl toužit po takového odplatě. A jak je, proboha, co celého případu zapleten slavný kuchař a jeho syn? Vyšetřovatelka Saga

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: