Share

ceske-smoothie-kucharka-s-dusi-0-jpg-big

Co je smoothie? Módní trend, dieta, nebo životní styl?

Je před Vánoci a možná také uvažujete o vlastním smoothie mixéru. Taky jsem podlehla a už si napsala Ježíškovi. Donedávna jsem v různých kombinacích odšťavňovala zeleninu a ovoce. Vzniklá šťáva je bombastický životabudič, nabíječ energie, pročistí pleť a pochopitelně s tím dodá tělu vitamíny a další zdravé látky v ideální tepelně nezpracované podobě. Jednoduše dostáváte to „gró“, živé potraviny a život samotný. Jenže co mě na odšťavňování mrzí, je značné množství vzniklého odpadu. Co s tím? Ať jsem vyzkoušela různé recepty a možnosti, prostě odšťavněné zbytky už jsou mdlé, jako by bez duše. Ale existuje jiné řešení – smoothie.

Ačkoliv smoothie (z anglického „smooth“ – jemný) není žádným novodobým vynálezem, v současné době zažívá vskutku velký boom. Je to důležitý posun ve filozofii stravování: chceme od jídla více, než jen se zasytit. Znehodnocené, chemicky upravené a jinak „ošizené“ potraviny již naštěstí nejsou pro nás tak důležité. Trendy je žít zdravě, dbát na to, co jíme, a volit raději kvalitu než kvantitu.

Lidé ve Středomoří konzumují smoothie již řadu staletí, nicméně jeden z nejsilnějších boomů zažilo v 60. letech 20. století a pak rozhodně nyní. Můžeme si připravovat, jakékoliv nápoje chceme, vytvářet nové, kreativnější recepty, protože vyčerpat možnosti nápadů, to snad ani nelze. Stejně jako je to s recepty na vaření: existuje na tisíce knih a miliony receptů a pořád můžeme vytvářet nové.

Kateřina Kuranova, autorka blogu smoothcooking.cz vydala v Euromedia Group svou půvabnou „kuchařku s duší“ pod názvem České smoothie.

Nikdy jsem netíhla ke zdravé či vyvážené stravě. Nad jídlem jsem nepřemýšlela, a podle toho také vypadal můj život – a vlastně i já,“ uvádí v kapitole Jak jsem začala mixovat. „Byla jsem bez nálady, chuti k životu, jakékoliv aktivitě, obtloustlá a jen jsem svůj život přežívala, místo toho, abych ho naplno prožívala. Stále jsem se hledala a nemohla se najít. Jednoho dne se ale vše změnilo, zhubla jsem téměř 15 kilo, život se mi doslova otočil o 180 stupňů a já začala žít. Tady začala moje cesta.“

Navštěvovala výživovou poradkyni, upravila si jídelníček a učila se, co v sobě potraviny skrývají. „Díky těmto konzultacím … jsem pochopila třeba to, že jablko čerstvě utržené ze stromu a jablko koupené v supermarketu, které bylo utržené ještě zelené a zrálo po cestě z neznáma, není to stejné jablko, i když tak vypadá.

Na těchto konzultacích jsme se také bavily o smoothie. SMOOTHIE JE TOTIŽ NÁPOJ, DO KTERÉHO MŮŽEME DÁT VŠECHNO, CO MÁME RÁDI. Nebo také všechno, co potřebujeme sníst.“ A Kateřina mixovací vášni zcela propadla.

Smoothie je rychle připravené, je zdravé, chutné, zvyšuje energii, zlepšuje zažívání, pomáhá při regulaci váhy a detoxikaci organismu, je zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a enzymů a dalších prospěšných látek. Není divu, že lidé milují smoothie.

Pokud teprve začínáte, měli byste si prostudovat základní informace o přístrojích, potravinách (jaké používat, jak skladovat) a nechat se inspirovat chutnými recepty. Nezapomínejme tedy, že nejde jen o mlsáníčko, smoothie může zcela znamenat změnu pro vaše zdraví.

Inspirujte se nápady z publikace České smoothie:

Jablečné smoothie

jablecne-smoothie-free-picture-pixabay

3 jablka

1 zralý banán

½ lžičky skořice

1 lžíce citronové šťávy

Voda

Zbavte jablka jadřince, oloupejte banán a vložte do mixéru. Přidejte skořici, citronovou šťávu a cca 1 dcl vody. Vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Pokud bude smoothie stále husté, přidejte ještě trochu vody a opět vše rozmixujte.

Když do nápoje přidáte během mixování několik vlašských ořechů, získáte takový smoothie štrúdl.

Červená zelenina s vůní skořice

cervene-smoothie-free-picture-pixabay1 jablko

1 mrkev

½ červené řepy

½ lžičky skořice

1 lžíce slunečnicových semínek

Voda

Jablko zbavte jadřince. Oloupejte mrkev, syrovou řepu a vše vložte do mixéru. Přidejte ½ lžičky skořice, lžíci slunečnicových semínek a cca 2 dcl vody. Vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Pokud bude smoothie stále husté, přidejte ještě trochu vody a opět rozmixujte.

Zelené smoothie na konec zimy

zelene-smoothie-free-picture-pixabay¼ okurky hadovky

Hrst polníčku

2 listy čínského zelí

2 mrkve

1 jablko

3 datle

1 lžíce chia semínek

Voda

Okurku, polníček a listy čínského zelí vložte do mixéru. Oloupejte mrkev a pokrájejte ji na menší kousky. Jablko zbavte jádřinců. Vypeckujte si datle a vše i se semínky vložte do mixéru. Přidejte 2 dcl vody. Vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Pokud bude smoothie stále husté, přidejte ještě trochu vody a opět ho rozmixujte.

Bordó smoothie

bordo-free-picture-pixabay1 střední řepa

2 mrkve

125 g měkkého tvarohu

1 lžíce chia semínek

Voda

Oloupejte syrovou řepu, mrkev a vložte do mixéru. Přidejte měkký tvaroh, chia semínka a 2 dcl vody. Vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Pokud bude smoothie stále husté, přidejte ještě trochu vody a opět ho rozmixujte.

Katerina Kurava, České smoothie, Kuchařka s duší. Euromedia 2016. Knihu lze zakoupit na www.bux.cz.

Obrázky k receptům jsou ilustrační.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

17. Září 2017

Tak se rovnou přiznám, že jsem Individualista. Je to docela průšvih. Test enneagramu popisuje devět typů osobností, struktur duše a především hlubokých vnitřních motivů k jednání, prožívání a do jisté míry i k uchovávání vzpomínek. Navenek tyhle typy zní celkem nevinně (Perfekcionista,  Pomocník, Vítěz, Individualista, Pozorovatel, Loajální skeptik, Požitkář, Bojovník, Usmiřovatel). Tak co si vyberete, takhle narychlo? Struktura osobnosti člověka je složitá. Donedávna jsem si myslela, že mnohé osvětlí astrologické charakteristiky a kousek psychologie k tomu. Jenže tohle zcela předčilo má očekávání. Devět typů osobnosti je tady rozebráno s takovou pečlivostí, navíc rozvětvenou ještě tím, že v mnohých situacích se náš profil může nahýbat do jiného

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

7. Září 2017

Literární cena Knižního klubu, realizovaná společností Euromedia Group, a.s. (EMG), je v mnoha ohledech jedinečná. Nezaměřuje se na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy, dlouhodobě podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Literární cena Knižního klubu od roku 1995 otevírá tuzemským talentovaným autorům cestu do světa profesionálních spisovatelů. Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru knihy – letos ji získala Anna Vovsová s románem Ladič. Vítězné dílo 22. ročníku Literární ceny Knižního klubu bylo oficiálně vyhlášeno v rámci slavnostního ceremoniálu 5. září v pražském

Comments are closed.