Share

Kathryn Brutonová, Polévková mánie, nakladatelství METAFORA

Podzimní počasí je chladnější, než jsme byli dosud zvyklí. Ještě před pár dny jsme venku pobíhali v tričku či v tenké mikině. Jenže rtuť na teploměru klesla ráno k pěti stupňům a v některých místech ještě níže.

S přibývajícími dni podle kalendáře bude ještě chladněji. Pojďme se zahřát dobrou a zdravou polévkou; jednou z těch, které nabízejí recepty Kathryn Brutonové z publikace POLÉVKOVÁ MÁNIE

(nakladatelství Metafora)

Celer s křenem, citronem a petrželí

z knihy Polévková mánie od Kathryn Bruton, vydalo Metafora 2016

4 porce, 144 kalorií
Sacharidy 17 g, cukr 7g, bílkoviny 6 g, vlákniha 10 g, tuk 3,5 g, nasycené tuky 1 g sůl 0,5 g


INGREDIENCE

1 malý pórek, ze stran okrájený, očištěný a nahrubo nasekaný
1 stroužek česneku nahrubo nasekaný
1 střední brambor oškrábaný a pokrájený na kostičky
½ polévkové lžíce olivového oleje
1 malá bulva celeru, asi 600 g, oškrábaná, nahrubo nakrájená na kostky
2 sloupnuté proužky citronové kůry
750 ml zeleninového bujónu
20 g petržele, nať uchovat, lístky nahrubo posekané
1 bobkový list
2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu (není-li čerstvý, použijte konzervovaný)
1 čajová lžička dijonské hořčice
250 ml polotučného mléka
Šťáva z 1 citronu

Tato kombinace chátí je jednou z mých nejoblíbenějších a nikdy mi nechutná víc, než když ji podávám v misce jako šťavnatou hladkou polévku. Vychutnejte si ji s několika krající žitného chleba se sodou, dýňovými semínky a švestkami.

polevkaV rendlíku v olivovém oleji a polévkové lžíci vody 5 minut smažte pórek, česnek a brambor, často míchejte. Pokud se zelenina přichytává na dno, přidejte ještě trochu vody.

Přidejte celer, citronovou kůru a bujón. Kouskem nitě svažte petrželovou nať a bobkový list a vhoďte do polévky. Po přivedení k varu nechte jemně bublat a pod pokličkou vařte dalších 30 minut.

Pět minut předtím, než bude polévka hotová, vyjměte nať s bobkovým listem a citronovou kůrou. Vmíchejte nastrouhaný křen, hořčici a mléko. Nechte jemně vařit zbývajících 5 minut, poté rozmixujte. Je-li polévka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu nebo bujón. Dochuťte solí a pepřem. Těsně před podáváním vmíchejte citronovou šťávu a nasekané petrželové lístky.

Dobrou chuť

Kathryn Burtonová, Polévková mánie, nakladatelství Metafora, 2016

Nejnovější příspěvky na webu:

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

17. Září 2017

Tak se rovnou přiznám, že jsem Individualista. Je to docela průšvih. Test enneagramu popisuje devět typů osobností, struktur duše a především hlubokých vnitřních motivů k jednání, prožívání a do jisté míry i k uchovávání vzpomínek. Navenek tyhle typy zní celkem nevinně (Perfekcionista,  Pomocník, Vítěz, Individualista, Pozorovatel, Loajální skeptik, Požitkář, Bojovník, Usmiřovatel). Tak co si vyberete, takhle narychlo? Struktura osobnosti člověka je složitá. Donedávna jsem si myslela, že mnohé osvětlí astrologické charakteristiky a kousek psychologie k tomu. Jenže tohle zcela předčilo má očekávání. Devět typů osobnosti je tady rozebráno s takovou pečlivostí, navíc rozvětvenou ještě tím, že v mnohých situacích se náš profil může nahýbat do jiného

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

7. Září 2017

Literární cena Knižního klubu, realizovaná společností Euromedia Group, a.s. (EMG), je v mnoha ohledech jedinečná. Nezaměřuje se na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy, dlouhodobě podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Literární cena Knižního klubu od roku 1995 otevírá tuzemským talentovaným autorům cestu do světa profesionálních spisovatelů. Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru knihy – letos ji získala Anna Vovsová s románem Ladič. Vítězné dílo 22. ročníku Literární ceny Knižního klubu bylo oficiálně vyhlášeno v rámci slavnostního ceremoniálu 5. září v pražském