Share

Kathryn Brutonová, Polévková mánie, nakladatelství METAFORA

Podzimní počasí je chladnější, než jsme byli dosud zvyklí. Ještě před pár dny jsme venku pobíhali v tričku či v tenké mikině. Jenže rtuť na teploměru klesla ráno k pěti stupňům a v některých místech ještě níže.

S přibývajícími dni podle kalendáře bude ještě chladněji. Pojďme se zahřát dobrou a zdravou polévkou; jednou z těch, které nabízejí recepty Kathryn Brutonové z publikace POLÉVKOVÁ MÁNIE

(nakladatelství Metafora)

Celer s křenem, citronem a petrželí

z knihy Polévková mánie od Kathryn Bruton, vydalo Metafora 2016

4 porce, 144 kalorií
Sacharidy 17 g, cukr 7g, bílkoviny 6 g, vlákniha 10 g, tuk 3,5 g, nasycené tuky 1 g sůl 0,5 g


INGREDIENCE

1 malý pórek, ze stran okrájený, očištěný a nahrubo nasekaný
1 stroužek česneku nahrubo nasekaný
1 střední brambor oškrábaný a pokrájený na kostičky
½ polévkové lžíce olivového oleje
1 malá bulva celeru, asi 600 g, oškrábaná, nahrubo nakrájená na kostky
2 sloupnuté proužky citronové kůry
750 ml zeleninového bujónu
20 g petržele, nať uchovat, lístky nahrubo posekané
1 bobkový list
2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu (není-li čerstvý, použijte konzervovaný)
1 čajová lžička dijonské hořčice
250 ml polotučného mléka
Šťáva z 1 citronu

Tato kombinace chátí je jednou z mých nejoblíbenějších a nikdy mi nechutná víc, než když ji podávám v misce jako šťavnatou hladkou polévku. Vychutnejte si ji s několika krající žitného chleba se sodou, dýňovými semínky a švestkami.

polevkaV rendlíku v olivovém oleji a polévkové lžíci vody 5 minut smažte pórek, česnek a brambor, často míchejte. Pokud se zelenina přichytává na dno, přidejte ještě trochu vody.

Přidejte celer, citronovou kůru a bujón. Kouskem nitě svažte petrželovou nať a bobkový list a vhoďte do polévky. Po přivedení k varu nechte jemně bublat a pod pokličkou vařte dalších 30 minut.

Pět minut předtím, než bude polévka hotová, vyjměte nať s bobkovým listem a citronovou kůrou. Vmíchejte nastrouhaný křen, hořčici a mléko. Nechte jemně vařit zbývajících 5 minut, poté rozmixujte. Je-li polévka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu nebo bujón. Dochuťte solí a pepřem. Těsně před podáváním vmíchejte citronovou šťávu a nasekané petrželové lístky.

Dobrou chuť

Kathryn Burtonová, Polévková mánie, nakladatelství Metafora, 2016

Nejnovější příspěvky na webu:

Život je právo, ne povinnost

Život je právo, ne povinnost

13. Únor 2018

První premiérou v roce 2018 v Městském divadle Mladá Boleslav bude inscenace Teď mě zabij, současného kanadského dramatika Brada Frasera. Režie se ujal umělecký šéf Petr Mikeska. Hra je příběhem otevírajícím téma sexuality hendikepovaných a nabízí citlivý pohled do intimního života lidí s postižením. Dalším silným tématem hry je eutanazie. Premiéra se uskuteční 23. 2. 2018 od 19:00 na Velké scéně. Hra Teď mě zabij je příběhem jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy všech členů a jejich přátel. Nehody se totiž stávají a musíme jim čelit, ať chceme nebo ne. To důležité je ale

Ztratila všechno, našla mnohem víc

Ztratila všechno, našla mnohem víc

26. Leden 2018

Místo svatby smuteční obřad. Aimee se měla vdávat a teď kráčí za rakví svého snoubence. Ale co se vlastně stalo a proč musela přijít o Všechno, co máme? Aimee poznala Jamese, když byli oba malé děti. Jejich mnohaleté přátelství postupně přerostlo v hlubokou životní lásku. Touha a náklonnost logicky vykrystalizovala v žádost o ruku a zasnoubení. Jenže James dva měsíce před svatbou zmizel kdesi v Mexiku, a pak jeho bratr Thomas pouze vyzvedl mrtvé tělo. Aimee tedy nakonec ve svůj plánovaný svatební den oplakává milovaného muže na jeho pohřbu. Plna zoufalství utíká před zármutkem, toužící zavřít se v tichu a klidu, pryč od všech blízkých.