Share

Kathryn Brutonová, Polévková mánie, nakladatelství METAFORA

Podzimní počasí je chladnější, než jsme byli dosud zvyklí. Ještě před pár dny jsme venku pobíhali v tričku či v tenké mikině. Jenže rtuť na teploměru klesla ráno k pěti stupňům a v některých místech ještě níže.

S přibývajícími dni podle kalendáře bude ještě chladněji. Pojďme se zahřát dobrou a zdravou polévkou; jednou z těch, které nabízejí recepty Kathryn Brutonové z publikace POLÉVKOVÁ MÁNIE

(nakladatelství Metafora)

Celer s křenem, citronem a petrželí

z knihy Polévková mánie od Kathryn Bruton, vydalo Metafora 2016

4 porce, 144 kalorií
Sacharidy 17 g, cukr 7g, bílkoviny 6 g, vlákniha 10 g, tuk 3,5 g, nasycené tuky 1 g sůl 0,5 g


INGREDIENCE

1 malý pórek, ze stran okrájený, očištěný a nahrubo nasekaný
1 stroužek česneku nahrubo nasekaný
1 střední brambor oškrábaný a pokrájený na kostičky
½ polévkové lžíce olivového oleje
1 malá bulva celeru, asi 600 g, oškrábaná, nahrubo nakrájená na kostky
2 sloupnuté proužky citronové kůry
750 ml zeleninového bujónu
20 g petržele, nať uchovat, lístky nahrubo posekané
1 bobkový list
2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu (není-li čerstvý, použijte konzervovaný)
1 čajová lžička dijonské hořčice
250 ml polotučného mléka
Šťáva z 1 citronu

Tato kombinace chátí je jednou z mých nejoblíbenějších a nikdy mi nechutná víc, než když ji podávám v misce jako šťavnatou hladkou polévku. Vychutnejte si ji s několika krající žitného chleba se sodou, dýňovými semínky a švestkami.

polevkaV rendlíku v olivovém oleji a polévkové lžíci vody 5 minut smažte pórek, česnek a brambor, často míchejte. Pokud se zelenina přichytává na dno, přidejte ještě trochu vody.

Přidejte celer, citronovou kůru a bujón. Kouskem nitě svažte petrželovou nať a bobkový list a vhoďte do polévky. Po přivedení k varu nechte jemně bublat a pod pokličkou vařte dalších 30 minut.

Pět minut předtím, než bude polévka hotová, vyjměte nať s bobkovým listem a citronovou kůrou. Vmíchejte nastrouhaný křen, hořčici a mléko. Nechte jemně vařit zbývajících 5 minut, poté rozmixujte. Je-li polévka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu nebo bujón. Dochuťte solí a pepřem. Těsně před podáváním vmíchejte citronovou šťávu a nasekané petrželové lístky.

Dobrou chuť

Kathryn Burtonová, Polévková mánie, nakladatelství Metafora, 2016

Nejnovější příspěvky na webu:

Netvorovi budeš naslouchat!

Netvorovi budeš naslouchat!

24. Květen 2017

Co se stane, když se malému chlapci znenadání ukáže podivný netvor, doposud ukrytý v tisu na zahradě? A proč mu Conor prostě musí naslouchat? Prozradí jímavá a napínavá audiokniha Volání netvora. Conor je obyčejný třináctiletý kluk, který by měl lítat venku s kamarády, bavit se a dělat lumpárny, za které pak bude hubován. Conor však ví, že si podobné bezstarostné dětství bohužel asi nikdy neužije. Chlapcova maminka je totiž velmi nemocná, tatínek žije až předaleko za mořem v Americe a o Conora se často stará přísná a akurátní babička. Život není snadný doma, ale ani ve škole to není žádný med. Spolužáci rádi šťourají

15.-.21.5.: Co je dobře, to je dobře. Co je špatně, to je skutečně špatně

15.-.21.5.: Co je dobře, to je dobře. Co je špatně, to je skutečně špatně

14. Květen 2017

Celým týdnem se bude prolínat citlivost, kterou ale má na svědomí přesně to, co vám energii bere. V první chvíli mne napadlo, že karty přímo navazují na předchozí týden, který byl jen jemnou přípravou. Pokud vám něco nebylo jasné, tento další týden se jednoduše řečeno - to dobré i špatné zvýrazní, aby to bylo více vidět. Jako když se rozsvítí reflektory na cestu. Jako když se po nemoci konečně znovu nadechnete a víte, že to už bude dobré. Jako když povolí bolest a zase se rozsvítí svět. Ještě nejste v kondici, ale úleva je znatelná. Tak takový bude tento týden: Množství citlivých a