Recept na netradiční polévku: Celer s křenem, citronem a petrželí

Říjen 9, 2016 in Knihy, MB, Recepty

Share

Kathryn Brutonová, Polévková mánie, nakladatelství METAFORA

Podzimní počasí je chladnější, než jsme byli dosud zvyklí. Ještě před pár dny jsme venku pobíhali v tričku či v tenké mikině. Jenže rtuť na teploměru klesla ráno k pěti stupňům a v některých místech ještě níže.

S přibývajícími dni podle kalendáře bude ještě chladněji. Pojďme se zahřát dobrou a zdravou polévkou; jednou z těch, které nabízejí recepty Kathryn Brutonové z publikace POLÉVKOVÁ MÁNIE

(nakladatelství Metafora)

Celer s křenem, citronem a petrželí

z knihy Polévková mánie od Kathryn Bruton, vydalo Metafora 2016

4 porce, 144 kalorií
Sacharidy 17 g, cukr 7g, bílkoviny 6 g, vlákniha 10 g, tuk 3,5 g, nasycené tuky 1 g sůl 0,5 g


INGREDIENCE

1 malý pórek, ze stran okrájený, očištěný a nahrubo nasekaný
1 stroužek česneku nahrubo nasekaný
1 střední brambor oškrábaný a pokrájený na kostičky
½ polévkové lžíce olivového oleje
1 malá bulva celeru, asi 600 g, oškrábaná, nahrubo nakrájená na kostky
2 sloupnuté proužky citronové kůry
750 ml zeleninového bujónu
20 g petržele, nať uchovat, lístky nahrubo posekané
1 bobkový list
2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu (není-li čerstvý, použijte konzervovaný)
1 čajová lžička dijonské hořčice
250 ml polotučného mléka
Šťáva z 1 citronu

Tato kombinace chátí je jednou z mých nejoblíbenějších a nikdy mi nechutná víc, než když ji podávám v misce jako šťavnatou hladkou polévku. Vychutnejte si ji s několika krající žitného chleba se sodou, dýňovými semínky a švestkami.

polevkaV rendlíku v olivovém oleji a polévkové lžíci vody 5 minut smažte pórek, česnek a brambor, často míchejte. Pokud se zelenina přichytává na dno, přidejte ještě trochu vody.

Přidejte celer, citronovou kůru a bujón. Kouskem nitě svažte petrželovou nať a bobkový list a vhoďte do polévky. Po přivedení k varu nechte jemně bublat a pod pokličkou vařte dalších 30 minut.

Pět minut předtím, než bude polévka hotová, vyjměte nať s bobkovým listem a citronovou kůrou. Vmíchejte nastrouhaný křen, hořčici a mléko. Nechte jemně vařit zbývajících 5 minut, poté rozmixujte. Je-li polévka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu nebo bujón. Dochuťte solí a pepřem. Těsně před podáváním vmíchejte citronovou šťávu a nasekané petrželové lístky.

Dobrou chuť

Kathryn Burtonová, Polévková mánie, nakladatelství Metafora, 2016

Nejnovější příspěvky na webu:

Běh – nastartuje tělo a zklidní mysl

Běh - nastartuje tělo a zklidní mysl

26. Březen 2017

Běh je přirozenou součástí našeho života, stejně jako chození. Je důležité přestat řešit techniku, jak při něm ukládat nohy či ruce. Je potřeba se jednoduše rozběhnout, pravidelně dýchat a vychutnávat si pocit volnosti, ze kterého plyne řada výhod pro naše tělo. Jedním z nejdůležitějších důvodů, proč se pravidelně věnovat běhu, je fakt, že posiluje imunitní systém a činí tak organismus odolnějším vůči infekcím. Podle studie, kterou vypracovala Univerzita v Severní Karolíně v USA, jsou lidé, kteří běhají alespoň patnáct minut denně, a to minimálně pětkrát týdně, o polovinu méně nemocní než lidé, kteří vůbec neběhají. Běh je také ideálním pomocníkem při

Li Č-Čchang: Sedni si a nedělej NIC

Li Č-Čchang: Sedni si a nedělej NIC

26. Březen 2017

Aneb „pij čaj a vyčkávej“ – v mysli mi uvízla tato slova z citace v knize.  Budu si je asi navždy pamatovat a od té doby si při šálku čaje vzpomenu a alespoň si plně uvědomím, KDY a JAK čaj piju. Ostatní z knihy už je práce na sedm dní a na trochu víc sebekázně. Ale stojí to za to. Pít čaj a vyčkávat. Umíte si představit tento stav? Aktivní odpočinek mysli i ducha, o těle nemluvě? Jestli ano, byť jen letmo, jistě už jen při té představě cítíte na těle i na duchu obrovskou úlevu. Energii, která se zdánlivě vlévá do těla odnikud

Komentáře nejsou povoleny.