Share

Kathryn Brutonová, Polévková mánie, nakladatelství METAFORA

Podzimní počasí je chladnější, než jsme byli dosud zvyklí. Ještě před pár dny jsme venku pobíhali v tričku či v tenké mikině. Jenže rtuť na teploměru klesla ráno k pěti stupňům a v některých místech ještě níže.

S přibývajícími dni podle kalendáře bude ještě chladněji. Pojďme se zahřát dobrou a zdravou polévkou; jednou z těch, které nabízejí recepty Kathryn Brutonové z publikace POLÉVKOVÁ MÁNIE

(nakladatelství Metafora)

Celer s křenem, citronem a petrželí

z knihy Polévková mánie od Kathryn Bruton, vydalo Metafora 2016

4 porce, 144 kalorií
Sacharidy 17 g, cukr 7g, bílkoviny 6 g, vlákniha 10 g, tuk 3,5 g, nasycené tuky 1 g sůl 0,5 g


INGREDIENCE

1 malý pórek, ze stran okrájený, očištěný a nahrubo nasekaný
1 stroužek česneku nahrubo nasekaný
1 střední brambor oškrábaný a pokrájený na kostičky
½ polévkové lžíce olivového oleje
1 malá bulva celeru, asi 600 g, oškrábaná, nahrubo nakrájená na kostky
2 sloupnuté proužky citronové kůry
750 ml zeleninového bujónu
20 g petržele, nať uchovat, lístky nahrubo posekané
1 bobkový list
2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu (není-li čerstvý, použijte konzervovaný)
1 čajová lžička dijonské hořčice
250 ml polotučného mléka
Šťáva z 1 citronu

Tato kombinace chátí je jednou z mých nejoblíbenějších a nikdy mi nechutná víc, než když ji podávám v misce jako šťavnatou hladkou polévku. Vychutnejte si ji s několika krající žitného chleba se sodou, dýňovými semínky a švestkami.

polevkaV rendlíku v olivovém oleji a polévkové lžíci vody 5 minut smažte pórek, česnek a brambor, často míchejte. Pokud se zelenina přichytává na dno, přidejte ještě trochu vody.

Přidejte celer, citronovou kůru a bujón. Kouskem nitě svažte petrželovou nať a bobkový list a vhoďte do polévky. Po přivedení k varu nechte jemně bublat a pod pokličkou vařte dalších 30 minut.

Pět minut předtím, než bude polévka hotová, vyjměte nať s bobkovým listem a citronovou kůrou. Vmíchejte nastrouhaný křen, hořčici a mléko. Nechte jemně vařit zbývajících 5 minut, poté rozmixujte. Je-li polévka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu nebo bujón. Dochuťte solí a pepřem. Těsně před podáváním vmíchejte citronovou šťávu a nasekané petrželové lístky.

Dobrou chuť

Kathryn Burtonová, Polévková mánie, nakladatelství Metafora, 2016

Nejnovější příspěvky na webu:

Velmi lidské povídky

Velmi lidské povídky

29. Březen 2018

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je jen šikovný babral. Ti a mnozí jiné jsou hrdiny povídek v nové sbírce Nelidské zdroje. Monika Petrlová už čtenářům předvedla, že povídka je jejím oblíbeným literárním útvarem. Po dvou úspěšných povídkových souborech – Hafni! a jiné povídky a Mrkev pro vězně – se vrací se třetí sbírkou Nelidské zdroje. Nelidské zdroje se v deseti povídkách zaměřují na dnešní uspěchanou dobu, kdy nás společnost tak trochu tlačí k rychlosti, odtažitosti, z lidí se stávají zdroje a ze všech jsou manažeři, asistenti  či specialisté. Mezilidské vztahy však nikdo

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

27. Březen 2018

„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil jsem téměř dva měsíce marným čekáním na skalách, kde jsme se předtím dvakrát setkali. Prázdniny už pomalu končily, zanedlouho jsme se měli vrátit do města a pořád nic. Toto smutné čekání změnilo mé prázdniny ve skličující, nekonečně dlouho trvající okamžiky. Každý den jsem chodil na skály na pláži a dlouhé hodiny, někdy až dlouho do noci, jsem pozoroval oblohu a přál jsem si spatřit známý létající předmět. Při každé světlušce, která nade mnou prolétla, mi srdce poskočilo nadějí, ale vždycky se