Share
foto: L. Kovář

foto: L. Kovář

Odborníky na výživu neustále láká hledat alternativy pro lepší zdravý životní styl a zároveň možnosti, jak nakrmit svět s co nejmenší zátěží pro Zemi. Kladou si totiž důležitou otázku: zvládne naše mateřská planeta nakrmit lidi budoucnosti? Na jedné straně stále rostoucí počet obyvatel, změny klimatu, úbytek pitné vody, na druhé zřejmý nezdravý životní styl, vedoucí k nárůstu počtu lidí s obezitou, s čímž souvisí různé zdravotní problémy a civilizační choroby. Nejsilnějším strašákem moderní doby se stává rakovina – hledáme všechny možnosti prevence, abychom mohli chránit sebe a naše děti.

Řešením může být žakie, nebo taktéž džekfrut, pro nás nejsrozumitelněji chlebovník. Existuje kolem padesáti druhů stromů. Pocházejí z Asie a dorůstají do délky 25 až 30 metrů. V Bangladéši je žakie dokonce národním stromem. A jeho plody by mohly zachránit hladovějící lidstvo budoucnosti.

Nebudeme zabíhat do detailů ohledně klimatických problémů, v tomto duchu bych vřele doporučila knihu Zeemě z nakladatelství Paseka.

Ale zaměřme se nyní na jídlo.

Stejně tak totiž víme, že i chov zvířat pro maso ovlivňuje klima, značně spotřebovává vodu a zatěžuje zemi (potažmo pak i naše střeva). Snížením počtu hospodářských zvířat by se mohly tyto klimatické změny zpomalit. Ne každý je však ochoten se masa vzdát, přesto si musíme uvědomit, že v současné době ho jíme zbytečně velké množství, než je pro náš organismus vůbec dobré. Náš trávicí trakt není ani uzpůsobený na příjem tolika živočišných tuků, jaké se mu dostává. Navíc maso rovněž zakyseluje organismus. Ohledně naší imunity, které začíná právě ve střevech, bych doporučila Zdravá střeva z nakladatelství Grada.

Chlebovník přichází s tím, co hledáme: podporuje imunitní systém a tvorbu červených krvinek, detoxikuje a hydratuje organismus, je dobrou prevencí proti osteoporóze, obsahuje hořčík, vápník, fosfor, měď a železo, řadu vitamínu, omega 3 kyseliny a kyselinu listovou, 2% bílkoviny, 22% sacharidů, nutriční hodnota 380 Kj na 100 g.

Plody chlebovníku můžete používat do salátů, koláčů a na dezerty. Chuťově připomínají ananas a mango s nádechem banánu, broskve a hrušky. Používají se také semena: pečená, sušená nebo se drtí na mouku.

Vegani jsou ještě vynalézavější a umí vykouzlit z chlebovníku i pokrm, připomínající maso. Subjektivní a kulinářský pocit, že jíme maso, zůstává, ve skutečnosti se však daleko lépe chováme k přírodě a k sobě samému.

Kulinářská inspirace: Vypadá to jako „čína“, jak se za mého dětství říkalo na drobno nakrájeným kouskům vepřového masa v sójové omáčce; ve skutečnosti byl použit chlebovník se sušeným česnekem a cibulí

MB

 

Nejnovější příspěvky na webu:

Velmi lidské povídky

Velmi lidské povídky

29. Březen 2018

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je jen šikovný babral. Ti a mnozí jiné jsou hrdiny povídek v nové sbírce Nelidské zdroje. Monika Petrlová už čtenářům předvedla, že povídka je jejím oblíbeným literárním útvarem. Po dvou úspěšných povídkových souborech – Hafni! a jiné povídky a Mrkev pro vězně – se vrací se třetí sbírkou Nelidské zdroje. Nelidské zdroje se v deseti povídkách zaměřují na dnešní uspěchanou dobu, kdy nás společnost tak trochu tlačí k rychlosti, odtažitosti, z lidí se stávají zdroje a ze všech jsou manažeři, asistenti  či specialisté. Mezilidské vztahy však nikdo

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

27. Březen 2018

„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil jsem téměř dva měsíce marným čekáním na skalách, kde jsme se předtím dvakrát setkali. Prázdniny už pomalu končily, zanedlouho jsme se měli vrátit do města a pořád nic. Toto smutné čekání změnilo mé prázdniny ve skličující, nekonečně dlouho trvající okamžiky. Každý den jsem chodil na skály na pláži a dlouhé hodiny, někdy až dlouho do noci, jsem pozoroval oblohu a přál jsem si spatřit známý létající předmět. Při každé světlušce, která nade mnou prolétla, mi srdce poskočilo nadějí, ale vždycky se