MB,  zdraví

Potravina, která má zachránit lidstvo budoucnosti?

Share
foto: L. Kovář
foto: L. Kovář

Odborníky na výživu neustále láká hledat alternativy pro lepší zdravý životní styl a zároveň možnosti, jak nakrmit svět s co nejmenší zátěží pro Zemi. Kladou si totiž důležitou otázku: zvládne naše mateřská planeta nakrmit lidi budoucnosti? Na jedné straně stále rostoucí počet obyvatel, změny klimatu, úbytek pitné vody, na druhé zřejmý nezdravý životní styl, vedoucí k nárůstu počtu lidí s obezitou, s čímž souvisí různé zdravotní problémy a civilizační choroby. Nejsilnějším strašákem moderní doby se stává rakovina – hledáme všechny možnosti prevence, abychom mohli chránit sebe a naše děti.

Řešením může být žakie, nebo taktéž džekfrut, pro nás nejsrozumitelněji chlebovník. Existuje kolem padesáti druhů stromů. Pocházejí z Asie a dorůstají do délky 25 až 30 metrů. V Bangladéši je žakie dokonce národním stromem. A jeho plody by mohly zachránit hladovějící lidstvo budoucnosti.

Nebudeme zabíhat do detailů ohledně klimatických problémů, v tomto duchu bych vřele doporučila knihu Zeemě z nakladatelství Paseka.

Ale zaměřme se nyní na jídlo.

Stejně tak totiž víme, že i chov zvířat pro maso ovlivňuje klima, značně spotřebovává vodu a zatěžuje zemi (potažmo pak i naše střeva). Snížením počtu hospodářských zvířat by se mohly tyto klimatické změny zpomalit. Ne každý je však ochoten se masa vzdát, přesto si musíme uvědomit, že v současné době ho jíme zbytečně velké množství, než je pro náš organismus vůbec dobré. Náš trávicí trakt není ani uzpůsobený na příjem tolika živočišných tuků, jaké se mu dostává. Navíc maso rovněž zakyseluje organismus. Ohledně naší imunity, které začíná právě ve střevech, bych doporučila Zdravá střeva z nakladatelství Grada.

Chlebovník přichází s tím, co hledáme: podporuje imunitní systém a tvorbu červených krvinek, detoxikuje a hydratuje organismus, je dobrou prevencí proti osteoporóze, obsahuje hořčík, vápník, fosfor, měď a železo, řadu vitamínu, omega 3 kyseliny a kyselinu listovou, 2% bílkoviny, 22% sacharidů, nutriční hodnota 380 Kj na 100 g.

Plody chlebovníku můžete používat do salátů, koláčů a na dezerty. Chuťově připomínají ananas a mango s nádechem banánu, broskve a hrušky. Používají se také semena: pečená, sušená nebo se drtí na mouku.

Vegani jsou ještě vynalézavější a umí vykouzlit z chlebovníku i pokrm, připomínající maso. Subjektivní a kulinářský pocit, že jíme maso, zůstává, ve skutečnosti se však daleko lépe chováme k přírodě a k sobě samému.

Kulinářská inspirace: Vypadá to jako „čína“, jak se za mého dětství říkalo na drobno nakrájeným kouskům vepřového masa v sójové omáčce; ve skutečnosti byl použit chlebovník se sušeným česnekem a cibulí

MB

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy