Share
foto: L. Kovář

foto: L. Kovář

Odborníky na výživu neustále láká hledat alternativy pro lepší zdravý životní styl a zároveň možnosti, jak nakrmit svět s co nejmenší zátěží pro Zemi. Kladou si totiž důležitou otázku: zvládne naše mateřská planeta nakrmit lidi budoucnosti? Na jedné straně stále rostoucí počet obyvatel, změny klimatu, úbytek pitné vody, na druhé zřejmý nezdravý životní styl, vedoucí k nárůstu počtu lidí s obezitou, s čímž souvisí různé zdravotní problémy a civilizační choroby. Nejsilnějším strašákem moderní doby se stává rakovina – hledáme všechny možnosti prevence, abychom mohli chránit sebe a naše děti.

Řešením může být žakie, nebo taktéž džekfrut, pro nás nejsrozumitelněji chlebovník. Existuje kolem padesáti druhů stromů. Pocházejí z Asie a dorůstají do délky 25 až 30 metrů. V Bangladéši je žakie dokonce národním stromem. A jeho plody by mohly zachránit hladovějící lidstvo budoucnosti.

Nebudeme zabíhat do detailů ohledně klimatických problémů, v tomto duchu bych vřele doporučila knihu Zeemě z nakladatelství Paseka.

Ale zaměřme se nyní na jídlo.

Stejně tak totiž víme, že i chov zvířat pro maso ovlivňuje klima, značně spotřebovává vodu a zatěžuje zemi (potažmo pak i naše střeva). Snížením počtu hospodářských zvířat by se mohly tyto klimatické změny zpomalit. Ne každý je však ochoten se masa vzdát, přesto si musíme uvědomit, že v současné době ho jíme zbytečně velké množství, než je pro náš organismus vůbec dobré. Náš trávicí trakt není ani uzpůsobený na příjem tolika živočišných tuků, jaké se mu dostává. Navíc maso rovněž zakyseluje organismus. Ohledně naší imunity, které začíná právě ve střevech, bych doporučila Zdravá střeva z nakladatelství Grada.

Chlebovník přichází s tím, co hledáme: podporuje imunitní systém a tvorbu červených krvinek, detoxikuje a hydratuje organismus, je dobrou prevencí proti osteoporóze, obsahuje hořčík, vápník, fosfor, měď a železo, řadu vitamínu, omega 3 kyseliny a kyselinu listovou, 2% bílkoviny, 22% sacharidů, nutriční hodnota 380 Kj na 100 g.

Plody chlebovníku můžete používat do salátů, koláčů a na dezerty. Chuťově připomínají ananas a mango s nádechem banánu, broskve a hrušky. Používají se také semena: pečená, sušená nebo se drtí na mouku.

Vegani jsou ještě vynalézavější a umí vykouzlit z chlebovníku i pokrm, připomínající maso. Subjektivní a kulinářský pocit, že jíme maso, zůstává, ve skutečnosti se však daleko lépe chováme k přírodě a k sobě samému.

Kulinářská inspirace: Vypadá to jako „čína“, jak se za mého dětství říkalo na drobno nakrájeným kouskům vepřového masa v sójové omáčce; ve skutečnosti byl použit chlebovník se sušeným česnekem a cibulí

MB

 

Nejnovější příspěvky na webu:

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

18. Říjen 2017

Velký knižní čtvrtek – 19. října – přinese na pulty knihkupectví 16 novinek. Čtenáře potěší nejen tematicky a žánrově pestrá kolekce knížek, ale také doprovodné akce, které 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivedou hned několik autorů „velkočtvrtečních“ titulů.  Na programu jsou setkání s autory, besedy a autogramiády. Začátek je vždy v 17 hodin, vstup zdarma! Pozvání do Městské knihovny v Praze přijali: Michal Viewegh, Helena Třeštíková, Pavel Kosatík, Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a vzácný host

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

18. Říjen 2017

  11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017. Jaká budou vína letošního ročníku? To napoví tradiční svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod. Oslavte svátek mladých vína na vinici sv. Kláry. Z vinice sv. Kláry se návštěvníkům rozprostírá nejen nádherný výhled, ale její genius loci okouzlí svou příjemnou atmosférou. „Svatomartinský přípitek patří mezi oblíbené akce na vinici sv. Kláry, letos jej pořádáme už podvanácté. Jelikož tentokrát vychází tento den na víkend,