Share

Dobrá sezóna

Zastavme se na chvíli v této uspěchané době. Posaďme se na židli v srdci domova. Které je to místo? Možná dnes už to nevnímáme tak intenzivně, ale dříve a jako bych právě teď slyšela slova své maminky, to byla bezpochyby kuchyň. I v jejich jinak velmi prostorném světlém bytě zaujímala kuchyň dominantní pozici. Dnes a zejména ti, co musí žít vměstnáni v malých panelákových bytech, kuchyň jakoby ztratila své kouzlo. Stala se pouhou místností, zaplněnou spotřebiči a nádobím, kde připravíme jídlo a honem z ní pryč.

Ale i tyto malé prostory můžeme zpestřit něčím osobitým, zútulnit je a dát jim punc jedinečnosti. Začít kuchyní je dobrým krokem pro vykouzlení domácí pohody.

Dobrá sezóna věnec„Pro spoustu z nás je kuchyň něčím výjimečným. Je to místnost, která je jakýmsi srdcem domova. Ne domu, ale domova. Je to místo, kde vzniká láska, teplo, bezpečí a domácí pohoda. Je to kouzelný prostor, na který máme ty nejstarší vzpomínky už od dětství. Když zavřeme oči, představujeme si babičku, která stojíc u plotny čaruje dobroty, peče buchty a vaří sladké marmelády, nebo maminku, jak vaří nedělní oběd, peče vánoční cukroví a my jako děti tajně ochutnáváme a čekáme n všechny ty úžasné věci a už se nemůžeme dočkat,“ uvádějí autorky publikace Dobrá sezóna v kuchyni.

adventní kalendářStejně jako úvod i celá knížka je zpracována právě pro ty, kteří chtějí rozehřát teplo domova. Nechrlí na čtenáře stovky těžko realizovatelných postupů, aby ho uvedla do stresu, co mu v kuchyni ještě chybí. Ne, tohle je přesně ta knížka, kdy si večer v klidu sedneme do svého oblíbeného křesla a zapalíme svíčku. A k tomu by vůbec neuškodilo podbarvit večer milou hudbou a sklenkou červeného vína. Listujeme a pak můžeme přivřít víčka, abychom vpustily nápady z knížky do mysli – co krásného bych mohla ještě udělat pro svou kuchyň!

dobrá sezóna koláčPublikace se skládá ze tří částí: květinové dekorace, jedlé dárky a stolování. V první části si můžeme ozdobit stůl podle ročních období. Levandulová srdíčka, věnec z růžičkové kapusty (či z jarní cibulky, jak chceme), věnec z podzimních plodů plný rudých šípků, žaludů, barevného listí… K jedlým dárkům můžeme nabídnout například pečený čaj, originálně zabalené máslové sušenky či dýňový kečup. V poslední části se dočteme o stolování. Dětská party si určitě vyžádá jiný druh stolování než romantická večeře ve dvou.

„Dobré jídlo, skvělá zábava, přátelé, vtipné historky, pohoda, štěstí… To všechno jsou výhody společného stolování, ať se už jedná o slavnostní oběd, oslavu narozenin nebo jen posezení s přáteli.“

A při těchto příležitostech můžeme rovněž povolit uzdu fantazii a vytvářet osobité dekorace na stůl, jmenovky a ozdoby, vázat tematické kytice a dělat rozličné květinové dekorace pro oživení stolu.

Závěrem

dobrá sezóna VelikonoceDobrá sezóna vznikla z potřeby zaštítit tvorbu dvou autorek – floristky Denisy Sýkorové a domácí kutilky Michaely Riedlové. Obě dámy rády tvoří, zdobí a dělí se o své nápady. Denisa vyrábí věnce, kytice, květinové mísy, ale i svatební kytice, květinové dekorace a vůbec vše, co se dá udělat z květin, přírodních materiálů a darů přírody. Michaela ráda peče, vaří, maluje, šije, píše a vytváří dobroty a dekorace do domácnosti.

V inspiraci lze pokračovat také zde:

Dobrá sezóna facebook

Michaela Riedlová, Denisa Sýkorová, Dobrá sezóna v kuchyni, nakladatelství CPress.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

16. Červen 2018

Famózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje. Od mystiky k akčnosti, od jemných linií příběhu, až po chvíle, kdy jednotlivé řádky zazní jako osudové volání do boje. Dívka, která upíjela měsíc je jednou z obětovaných holčiček, které se každoročně nechávají napospas v černém lese pro zlou čarodějnici. Ne, nikdo se neptá, co se s dětmi stane... Ale jedno je jisté. Z druhé strany lesa je už na cestě čarodějnice, obyčejně má nějakou tu ptačí podobu, aby se jí rychleji cestovalo,

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

16. Červen 2018

Odpočinek sladký jako nadýchaná šlehačka. Mozek odpočívá, duše se usmívá a od jemného vtipu a plné chuti vám radostí poskakuje každá buňka v těle. Jo, tak takové čtivo je vážně na jedničku. A Hans Rath to skutečně umí. Když Bůh praví, že si musíte promluvit, nedá se to odmítnout. Za prvé by to byla škoda, za druhé by to vůbec nešlo, protože vás ten člověk bude neustále pronásledovat. No jo, když jste psychoterapeut, tak je to první volba. Protože možná to je skutečně tak, Bůh šest dní tvořil lidstvo, sedmý den odpočíval a osmý vyhledal psychologa. A volba padla na Jakoba Jakobiho v Berlíně. Jednu