Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Hlavně zůstaň naživu

Share

Dva středoškoláci, kteří by měli řešit jen maturitu a zářnou budoucnost, mají bohužel úplně jiné starosti. Když se ale spojí dohromady, poznají možná Všechny malé zázraky.

large

Theodor Finch je školní outsider a terč obecného posměchu. Trpí nemocí, jež neblaze ovlivňuje jeho jednání a chování. Finch netouží po ničem jiném než po klidu a většinu času vymýšlí způsoby, jak se sprovodit ze světa. Naproti tomu Violet Markeyová je školní hvězda, nebo alespoň donedávna byla. Chodila s nejkrásnějším klukem, bývala roztleskávačkou a měla nejbáječnější sestru na světě, dokud její život neobrátila naruby nehoda, při níž sestra Eleanor zemřela. Violet nyní počítá dny do maturity a snaží se jeden každý přežít.

Finch a Violet se neznají, ale jednoho dne je náhoda, nebo možná osud, svede dohromady. A když se rozhoduje o dvojicích na školní projekt, Finch si vybere za partnerku právě Violet. Jak se jejich vztah vyvine během objevování krás Indiany? Přerostou sympatie a zvědavost v lásku? A dokáží se vzájemně zachránit od beznaděje a touhy nebýt? To již prozradí román Jennifer Nivenové Všechny malé zázraky.

Nivenová překládá čtenářům prostý příběh, který by mohl potkat každého z nás. Všechny malé zázraky jsou knihou o naději, ztrátách i nálezech, a především o tom, že z maličkostí se skládá svět. Život je plný malých překvapení a stojí za to si jich všímat. Knížka Jennifer Nivenové je pro mě podobným překvapením. Příběh, jenž mě zaujal názvem a obsahem, se mi po přečtení hluboce vryl do paměti. Všechny malé zázraky jednoznačně stojí za objevení a jistě se zařadí do knihoven a srdcí mnohých čtenářů. S trochou drzosti bych si knihu dokonce dovolila přirovnat k příběhům nedostižného Johna Greena.

Svižný děj ubíhá stejně lehce jako cesta dvou mladých výletníků, skáče přes překážky a stinná místa, aby vám nakonec vyrazil dech jako svěží vítr. Nechte se pozvat do krásných zákoutí Indiany a složitých myslí dospívajících.

VŠECHNY MALÉ ZÁZRAKY, Jennifer Nivenová
Vydalo nakladatelství Yoli, v roce 2015
www.yoli.cz

Knížka je ke koupi ve všech dobrých knihkupectvích, například v síti Neoluxor.

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy