Zaplétaný mazanec – hrníčkový recept
Mazance se dříve tradičně pekly o Bílé sobotě. Tento den se pekl i beránek, děvčata zdobila vajíčka a chlapci pletli pomlázky. Mazanec je jedním z nejstarších druhů českého obřadního pečiva. Peče se ze sladkého kynutého těsta a má tvar bochánku, na jehož vrcholu je naříznutý kříž. My jsme tuto tradici trochu narušili a upekli mazanec zapletený, takovou kulatou vánočku. Zkuste si ho s námi 🙂
Nejprve si připravíme kvásek:
1/2 hrnku vlažného mléka
1 kostka droždí (cca 40 g)
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky
Vše smícháme a necháme na teplém místě pěkně kvasit.
Dále budeme potřebovat:
2 hr hrubé mouky
2 hr. hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/2 hrnku cukru
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citrónu
3 žloutky
3/4 kostky másla
mléko dle potřeby
Na dokončení:
rozinky, rum, mandle
Nejprve smícháme všechny sypké věci, přidáme citrónovou kůru, žloutky a rozmícháme. Vmícháme vykynuté droždí a postupně po troškách přidáváme vlažné mléko, aby těsto bylo hladké, ale tuhé. Nakonec přidáme rozpuštěné, nepřeškvařené vlažné máslo a rozinky, které jsme předem namočili v rumu. Těsto důkladně prohněteme a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly, vytvarujeme válečky a spleteme podle návodu na fotografiích níže. Nebo pouze vytvoříme bochánky (buď jeden velký nebo dva malé). Hotové necháme na plechu znovu vykynout, pomažeme rozšlehaným vejcem a zdobíme loupanými půlenými mandlemi.
Dobrou chuť!
Soňa Rivera
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]