Share

No možná to je úlet, ale já hrachovou kaši prostě miluju. Patří mezi staročeské pokrmy, na které se ale v poslední době v domácnostech trochu zapomíná. Proč? Nevím, možná že toto zdravé a vydatné jídlo „převálcovaly“ hranolky, možná se někomu zdá příprava příliš zdlouhavá, nebo složitá. V dnešním receptu vás přesvědčím, že připravit báječnou hrachovou kaši není ani nijak náročné a ani vám to nezabere moc času. Na hrachovou kaši se používá spíše hrách sušený než čerstvý a to zelený i žlutý. V našem receptu jsme použili půlený žlutý hrách, který má tu výhodu, že ho nemusíte několik hodin předem namáčet. Ba dokonce ho nemusíte namáčet vůbec, takže od začátku vaření může být kaše za 3/4 hodinky na stole. No není to skvělé? A pak už stačí ohřát kousek uzeného, klobásku nebo silnější plátek šunky, přidat kyselou okurku, nakládaný květák, nebo smaženou cibulku a máte hotový výborný oběd.

Co budete potřebovat:

1/2 kg žlutého sušeného půleného hrachu

1 cibule

3 stroužky česneku

lžíce sádla

1 – 2 lžičky soli

1 lžička majoránky

 

Jak na to:

Hrách přebereme, propláchneme, zalijeme studenou vodou a vaříme 30 – 40 minut, dokud není hrách zcela měkký. Vývar z hrachu slijeme do misky a uchováme na pozdější použití.

Na sádle zpěníme cibulku a česnek, přidáme hrách, trochu vývaru a rozmixujeme dohladka. Pokud je třeba, naředíme vývarem na požadovanou konzistenci. Dochutíme solí, majoránkou a chvilku povaříme.

Podáváme s uzeným, klobásou, nebo se šunkou. Další přílohy: kyselá okurka, zelí, nakládaný kyselý květák, smažená cibulka

Dobrou chuť!

Soňa Rivera

 

 

 

Nejnovější příspěvky na webu:

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

14. Srpen 2017

Zpříjemnit si celý rok krásným kalendářem, který sem tam okoření život hladkou myšlenkou, úvahou a tématem, o kterém lze bez nadsázky říci, že zůstává věčné! Vděčnost, radost, plynutí života, láska, péče o tělo – to všechno patří mezi dvanáct drobných životních témat, která vám Lucie Ernerstová nabízí k přemýšlení a působení na svou duši v průběhu roku 2018. Námět na tento kalendář k ní přišel z loňského roku, kdy poprvé ilustrovala stejný kalendář s texty Louise L. Hay, jejíž kalendáře u nás už vycházejí řadu let. Letos po poprvé dostala do rukou samotná ilustrátorka. V rozhovoru, který jsem s ní při té příležitosti dělala, mne zajímalo,

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

14. Srpen 2017

Jak dál po antibiotikách… jak si vylepšit trávení a imunitu. Ta obrovská a dokonale vyvážená džungle bakterií v našem těle zajišťuje bezproblémový chod naší imunity, orgánů a vstřebávání živin. Je s podivem, jakými zásahy ji často „potěšíme“ a stále zůstáváme naživu. Nemluvíme jen o antibiotikách. S jedním z autorů knihy Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání) jsme se podívali na všechno to naše trávení a imunitu ještě bližším pohledem. První, co mne v knize zaujalo se týkalo kvality mateřského mléka. Když matka trpí dysmikrobií, předává dítěti v mateřském mléce i produkty toxických procesů, které probíhají v jejím střevě. Faktem je, že mnoho kojích matek trpí vyčerpáním