Share

No možná to je úlet, ale já hrachovou kaši prostě miluju. Patří mezi staročeské pokrmy, na které se ale v poslední době v domácnostech trochu zapomíná. Proč? Nevím, možná že toto zdravé a vydatné jídlo „převálcovaly“ hranolky, možná se někomu zdá příprava příliš zdlouhavá, nebo složitá. V dnešním receptu vás přesvědčím, že připravit báječnou hrachovou kaši není ani nijak náročné a ani vám to nezabere moc času. Na hrachovou kaši se používá spíše hrách sušený než čerstvý a to zelený i žlutý. V našem receptu jsme použili půlený žlutý hrách, který má tu výhodu, že ho nemusíte několik hodin předem namáčet. Ba dokonce ho nemusíte namáčet vůbec, takže od začátku vaření může být kaše za 3/4 hodinky na stole. No není to skvělé? A pak už stačí ohřát kousek uzeného, klobásku nebo silnější plátek šunky, přidat kyselou okurku, nakládaný květák, nebo smaženou cibulku a máte hotový výborný oběd.

Co budete potřebovat:

1/2 kg žlutého sušeného půleného hrachu

1 cibule

3 stroužky česneku

lžíce sádla

1 – 2 lžičky soli

1 lžička majoránky

 

Jak na to:

Hrách přebereme, propláchneme, zalijeme studenou vodou a vaříme 30 – 40 minut, dokud není hrách zcela měkký. Vývar z hrachu slijeme do misky a uchováme na pozdější použití.

Na sádle zpěníme cibulku a česnek, přidáme hrách, trochu vývaru a rozmixujeme dohladka. Pokud je třeba, naředíme vývarem na požadovanou konzistenci. Dochutíme solí, majoránkou a chvilku povaříme.

Podáváme s uzeným, klobásou, nebo se šunkou. Další přílohy: kyselá okurka, zelí, nakládaný kyselý květák, smažená cibulka

Dobrou chuť!

Soňa Rivera

 

 

 

Nejnovější příspěvky na webu:

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

18. Říjen 2017

Velký knižní čtvrtek – 19. října – přinese na pulty knihkupectví 16 novinek. Čtenáře potěší nejen tematicky a žánrově pestrá kolekce knížek, ale také doprovodné akce, které 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivedou hned několik autorů „velkočtvrtečních“ titulů.  Na programu jsou setkání s autory, besedy a autogramiády. Začátek je vždy v 17 hodin, vstup zdarma! Pozvání do Městské knihovny v Praze přijali: Michal Viewegh, Helena Třeštíková, Pavel Kosatík, Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a vzácný host

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

18. Říjen 2017

  11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017. Jaká budou vína letošního ročníku? To napoví tradiční svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod. Oslavte svátek mladých vína na vinici sv. Kláry. Z vinice sv. Kláry se návštěvníkům rozprostírá nejen nádherný výhled, ale její genius loci okouzlí svou příjemnou atmosférou. „Svatomartinský přípitek patří mezi oblíbené akce na vinici sv. Kláry, letos jej pořádáme už podvanácté. Jelikož tentokrát vychází tento den na víkend,