Kultura,  Tiskové zprávy

Ceny Alfréda Radoka za rok 2013

Share

Nadační fond Cen Alfréda Radoka udělil dne 8. 3. 2014 již po dvaadvacáté výroční ceny v oblasti divadelní a dramatické tvorby za rok 2013. Slavnostní večer s NF CAR spolupořádala agentura CCL a Studio Hrdinů, kde jej v režii Jana Horáka a Michala Pěchoučka moderovali Miloš Horanský a Lucie Trmíková. Česká televize uvede 24. března ve 22.00 dokument o letošních vítězích Cen Alfréda Radoka na programu ČTart.

Koncept letošního slavnostního večera se vymykal dosavadním zvyklostem. Namísto tradičního vyhlašování vítězů s předáním cen a proslovy představili pořadatelé koncept bezprostředního setkání divadelních tvůrců a odborné veřejnosti. Obsahem velké části večera byla diskuse ve třech debatních okruzích: tvůrčím, interpretačním a autorským, do kterých se zapojili nominovaní umělci s moderátory a zvanými hosty. Toto pojetí večera odpovídá snaze Studia Hrdinů divadlo aktivně vytvářet a hledat jeho progresivní podoby, ale i vést o něm mezioborovou diskuzi. Vyhlášení výsledků se odehrálo ažý v jednom bloku na závěr oficiální části večera.

Ceny Alfréda Radoka za rok 2013 za inscenační výkony (v osmi kategoriích) jsou udělovány na základě hlasování kritiků oslovených časopisem Svět a divadlo. Každý kritik může dát až tři nominace v každé z kategorií. Vítěz je vyhlášen na základě prostého součtu hlasů v jednotlivých kategoriích. Celkový přehled o hodnocení publikuje časopis Svět a divadlo. 

Vítězní tvůrci a inscenace

NEJLEPŠÍ INSCENACE ROKU

PAVEL JURÁČEK, DORA VICENÍKOVÁ, JAN MIKULÁŠEK: ZLATÁ ŠEDESÁTÁ ANEB DENÍK PAVLA J.

režie a výběr hudby Jan Mikulášek, dramaturgie Dora Viceníková, výprava Marek Cpin, Národní divadlo Brno – Divadlo Reduta / Divadlo Na zábradlí Praha, premiéra 5.4.2013/20.9.2013

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON ROKU

TEREZA VILIŠOVÁ (AMY)

D.C. Jackson: Můj romantický příběh, režie Daniel Špinar, Divadlo Petra Bezruče Ostrava

MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON

KAREL DOBRÝ (OPRIČNÍK/ANDREJ DANILOVIČ)

Vladimir Sorokin a Kamila Polívková: Den opričníka, režie K.Polívková, Studio Hrdinů Praha

DIVADLO ROKU

KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA OSTRAVA

PŮVODNÍ ČESKÁ HRA

MILAN ŠOTEK: PLEJTVÁK (uvedl Cabaret Calembour Praha

režie Milan Šotek, výprava Karel Čapek, hudba Igor Orozovič, zvuková spolupráce Viktor Prášil)

SCÉNOGRAFIE

MARTIN CHOCHOLOUŠEK (scéna)

(František Ferdinand Šamberk a David Drábek: Jedenácté přikázání aneb Mucholapka, režie D.Drábek, Národní divadlo Praha)

HUDBA

EMIL VIKLICKÝ (Lucie Trmíková, Jan Nebeský a David Prachař: Kabaret Shakespeare

režie Jan Nebeský, Studio DAMÚZA Praha)

TALENT

PATRIK DĚRGEL (herec)

DRAMATICKÁ SOUTĚŽ:

Do 22. ročníku anonymní soutěže o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru za rok, kterou organizuje agentura Aura-Pont, přihlásilo 59 autorů a autorek celkem 66 textů.
O vítězích rozhodla porota ve složení Andrea Dömeová, Ilona Smejkalová, Jakub Škorpil, Renata Venclová, Jan Šotkovský a Lucie Němečková. Do finále bylo letos nominováno těchto 10 textů a jejich autorů:

  • Karel František Tománek: “1924”
  • Vítězslav Kudláč: “Maso”
  • Zdeněk Palusga: “Taxis”
  • Miloslav Vojtíšek – umělecký pseudonym S.d.Ch: “Duchovní smrt v Benátkách”
  • Miloslav Vojtíšek – umělecký pseudonym S.d.Ch: “Posuzovatel věcí”
  • Josef Jenčo: “Bratislav v plameňoch”
  • Tereza Březinová: “Perseidy”
  • Petr Michálek: “Ferda”
  • Jiří Suchý z Tábora: “Řečiště”
  • Peter Pavlac: “Einsteinova žena”

Hra Karla Františka Tománka 1924 byla vyřazena z finálových textů kvůli porušení pravidel. Hra byla uveřejněna dříve, než proběhlo vyhlášení výsledků soutěže.

Porota rozhodla o konečném pořadí takto:

1. místo:
MILOSLAV VOJTÍŠEK (pseudonym S.d.Ch): “Duchovní smrt v Benátkách”

2. místo:
PETER PAVLAC: “Einsteinova žena”

3. místo:
ZDENĚK PALUSGA: “Taxis”

Od roku 2005 je udělována zvláštní cena Českého rozhlasu textu, jehož rozhlasovou verzi tato stanice odvysílá. Zvláštní cenu Českého rozhlasu získal pan Jiří Suchý z Tábora za hru “Řečiště”.
Finanční cenu pro vítěze dramatické soutěže věnoval Kolowrátek Nadační fond Maximiliana, Francescy a Dominiky Kolowrat-Krakovských, který se rovněž podílel na finanční ceně za 3. místo.
Finanční cenu pro autora dramatického textu na 2. místě věnovala Nadace Český literární fond.
Časopis Svět a divadlo otiskne vítěznou hru.

Oceněné texty jsou spolu s dalšími anonymními příspěvky do dramatické soutěže Cen Alfréda Radoka zpřístupněny na www.cenyradoka.cz

TZ

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Ceny Alfréda Radoka za rok 2013
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy