Hobby,  Kultura,  Tiskové zprávy

Galerie Harfa pod záštitou společnosti Bušidó pořádá Japonský festival

Share

Pokud vás zajímá život, kultura a gastronomie obyvatel Země vycházejícího slunce, přijďte o víkendu 8. a 9. března 2014 do Galerie Harfa. Vždy od 13 do 19 hodin na vás čeká zajímavý program, při kterém se pobaví dospělí i děti. Vstup je zdarma.

Dechberoucím zážitkem bude ukázka umění meče Hakuzan dódžó, předvádějící japonské bojové umění Battó džucu se skutečným samurajským mečem ostrým jako břitva. A aby sekání nebylo málo, čeká na vás také zkouška sekání japonským mečem zvaná tamešigiri, která slouží již několik století k testování kvality meče.

Zajímavým a mnohdy tajemným symbolem Japonska bývají gejši, jejichž ladný tanec předvede v Galerii Harfa společnost Trn v oku. Dokonalá gejša bývala na svoji roli připravována již od dětského věku a pod dohledem starších gejš musela zvládnout bezchybně tančit, zpívat a společensky konverzovat. Nezbytnou dovedností gejši byla také příprava čajového obřadu, hra na šamisen (japonská dlouhokrká loutna) a další hudební nástroje, nebo umění dokonalé kaligrafie.

A právě umění japonského písma kaligrafie si můžete na Japonském festivalu také vyzkoušet a to přepisováním srdeční sútry, což je text, který se kromě svého duchovního významu používal i k tréninku kaligrafie.

Další široce rozšířenou zábavou v Japonsku je umění skládání rozličných motivů z papíru, tzv. origami. Jednou z nejoblíbenějších skládanek je motiv jeřába, který je symbolem dlouhého života. Ve staré japonské legendě se praví, že pokud člověk poskládá tisíc těchto skládanek, splní se mu jedno přání. V Japonsku mají jako pomník dětským obětem atomové bomby v Hirošimě sochu Sadako Sasaki – děvčátka, které skládá origami jeřába. Sadako přežila pád atomové bomby, ale v důsledku ozáření onemocněla leukémií. Začala tedy skládat a přála si, aby se uzdravila. Nemoc však byla rychlejší. Origami dodnes skládají a zasílají do Hirošimy jako výraz podpory lidé z celého světa. V Galerii Harfa proběhne exhibice skládání origami, workshop pro širokou veřejnost a pokus o složení 1000 jeřábů.

Netradičním zážitkem festivalu bude jistě také vystoupení herců Malého divadla Kjógen. Kjógen znamená v překladu „bláznivá“ nebo „umně vyšperkovaná slova“ a tak se můžete těšit na komickou frašku, japonský ekvivalent comedie del´arte, což je improvizovaná divadelní hra mající kořeny v italském barokním divadle.

„K vybraným kulturním zážitkům patří i vybrané lahůdky, které budou společně s dalšími japonskými proprietami k zakoupení v Galerii Harfa. K dostání a k ochutnání budou typické japonské pokrmy a nápoje, například různé druhy cukrářských výrobků připravené s použitím japonských surovin nebo skvělý japonský čaj. Sebe nebo vaše blízké můžete potěšit japonským ručním papírem, vějíři, keramikou, sety na čaj, bonsajemi, starožitnostmi a mnoha dalšími dárky,“ láká spoluorganizátor festivalu Dobromil Řanda.

„Japonský festival se koná u příležitosti smutného výročí zemětřesení, které v březnu roku 2011 způsobilo havárii jaderné elektrárny. I proto bude kromě jiného k vidění také výstava fotografií právě z prefektury Fukušima,“ dodává Martina Tlustá, marketingová koordinátorka Galerie Harfa.

TZ

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Galerie Harfa pod záštitou společnosti Bušidó pořádá Japonský festival
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy