Kultura,  Tiskové zprávy

Výstava Olbrama Zoubka se prodlužuje pro velký zájem do konce března! Přibudou i dvě komentované prohlídky.

Share

Díky velkému zájmu návštěvníků se výstava sochaře Olbrama Zoubka v Jízdárně Pražského hradu prodlužuje o čtyři týdny. Expozice, kterou už zhlédlo přes 30 tisíc lidí, tak potrvá až do 30. března. Dvě komentované prohlídky, během nichž provede návštěvníky výstavou sám autor, se budou konat 10. a 24. března od 16ti hodin. Komentovaná prohlídka je zdarma pro všechny, kteří mají platnou vstupenku. Výstava se řadí k nejúspěšnějším výstavám českého umění v Jízdárně za poslední roky: rekordní návštěvnost drží výstava Josefa Čapka, na niž v roce 2010 zamířilo přes 73 000 návštěvníků, Karel Malich přilákal v roce 2012 přes 35 000 lidí.

 

V popředí Chodci, kteří se zdraví (1967), za nimi zlatý Jan (1969)
Olbram Zoubek

Jedním z hlavních témat březnových komentovaných prohlídek bude rodina, která hrála velkou roli jak v sochařově životě, tak v jeho tvorbě. Členové nejbližší rodiny – Zoubkova první manželka sochařka Eva Kmentová, jeho druhá žena Marie a děti Polana, Jasan a Eva – stáli modelem pro několik vystavených soch. Rodina se také podílela na přípravě výstavy: na instalaci spolupracoval syn Jasan, manželka Marie pomáhala s produkcí, dcera Polana je kurátorkou výstavy. „Jsem ráda, že se táta výstavy dožil a že ji sám koncipoval. Vybral sochy, které jsou pro něho důležité a které má rád. My ostatní – rodina a přátelé – jsme mu pomáhali, ale do jeho autorské koncepce jsme nezasahovali. Sleduji s radostí rostoucí počet návštěvníků a čtu všechny pozitivní i negativní kritiky. Provádím výstavou své přátele a chodím na rodinné workshopy, které jsou součástí doprovodných programů výstavy. Reakce dětí a jejich rodičů mě přesvědčují o tom, že jsme nepracovali zbytečně. Ale na skutečné zhodnocení otcova díla, jeho silných i slabých stránek, si budeme muset ještě počkat,“ říká Polana Bregantová.
Více na: www.olbramzoubek.cz

Olbram Zoubek s dcerou Polanou (jaro 1957)
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Výstava Olbrama Zoubka se prodlužuje pro velký zájem do konce března! Přibudou i dvě komentované prohlídky.
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy