Jana Semelková,  Kultura

Výstava Expedice Tomáše Řízka

Share

EXPEDICE

Tomáš Řízek

Obrazy, ilustrace a fotografie

2.1.2014 – 31.1.2014

Výstava s názvem „EXPEDICE“ v Krajské vědecké knihovně v Liberci představuje nejnovější ilustrátorskou a malířskou tvorbu Tomáše Řízka. Výstava je doplněna o fotografie z cest po Číně a Tchajwanu, které podnikl společně se sinoložkou Pavlínou Krámskou. Inspirace kulturním dědictvím Dálného Východu a setkání s lidmi, kteří tvoří současnou podobu tohoto rozmanitého kulturního bohatství, se staly jednotícím prvkem celé výstavy.

Název EXPEDICE nebyl zvolen náhodně. I když může evokovat velké, početné výpravy do neznámých a dalekých krajů, zde představuje křehkou výpravu samotného autora do neznámého prostředí dalekých krajů i nitra sebe sama.

Doprovodné akce:

14.1. 16.00h vernisáž výstavy

Program:  

1) slavnostní zahájení

2) Křest knihy pro děti „Kluk a Měsíc“ – kmotrem knihy se uvolil stát spisovatel Miloš Kratochvíl

29.1. workshop pro děti – „O dračí princezně a chudém studentu“ – malujeme pohádku

30.1. od 18:00 přednáška na téma Čína a Tchajwan aneb „Všude žijí lidé“

 

Ilustrace pro děti:

Výběr ze současné knižní tvorby Tomáše Řízka

Představuje 10 panelů s ilustracemi ke dvěma knihám vydaným v minulém roce v České republice.

 

Kluk a Měsíc

Text Pavlína Krámská, nakladatelství Baset 2013

Kniha „Kluk a Měsíc“ je volně inspirována básní „Jarní ráno“ čínského básníka Meng Haoran  孟浩然 (691 – 740 žijícího za dynastie Tang).

Když se v pokoji rozezní hodiny, Míša ví, že je čas spát. Sám si už vyčistil zuby a vklouzl pod peřinu. Maminka vešla do pokoje s pohádkovou knížkou a přisedla si blíž. V ruce jí šustí stránky, jak otáčí jednu po druhé. Tichý šustot papíru a klidný maminčin hlas Míšu rychle uspává, snad usne i sama noc, co se v černém kabátu přitiskla k oknu, aby slyšela její vyprávění. Míša, hračky i noc tiše oddychují. Jen kulatá Země se stále kolem své osy otáčí, přes den k Slunci čelem, v noci k Slunci zády. Do rána budou všichni spát. Opravdu všichni? Míša dnes nemá klidné spaní.

 

O Bílé Karolíně a Černé Karolíně

Text Jan Vladislav, nakladatelství Albatros 2013

Tato knižní novinka obsahuje také 2 čínské pohádky, které pro děti převyprávěl Jan Vladislav.

Tato pohádková knížka není ledajaká – jejími hrdinkami jsou odvážná a chytrá děvčata. A to jak chudé dcery drobných sedláčků či rybářů, tak smělé princezny. Všechny jdou srdnatě vstříc všemožným nástrahám a svou neústupností, moudrostí a statečností zdolávají překážky a mnohá nebezpečí. 
Putování za štěstím vede po strastiplných cestičkách rozličných koutů světa 

 

 Obrazy – EXPEDICE do neznáma   (od 14.1.2014)

Výběr ze současné  malířské tvorby Tomáše Řízka

Představuje 10 obrazů

 

Asie svou živostí a pestrobarevností vnesla do malířské tvorby Tomáše Řízka novou inspiraci. Na rozdíl od umírněné barevnosti v kontrastu s velkými bílými plochami, které dominují jeho malířské tvorbě počátku devadesátých let, obrazům posledních let vládne pestrá, živá, zářivá barevnost tak typická pro asijské kultury. Také tématicky často čerpá z bohatství tradic Orientu.

Dalo by se říci, že tyto obrazy svou barevností a lyričností volně navazují na ilustrace k pohádkám a bájím zemí Asie.

 

Čína a Tchajwan ve fotografiích

Obydlená planeta

Spoluautor Pavlína Krámská

Představuje  20  fotografií velkého formátu z let 2004 – 2013

Tématem této výstavy je setkávání. Během svých cest po Číně a Tchajwanu měl Tomáš Řízek možnost se setkat s řadou lidí, kteří představují ono současné tlukoucí srdce Asie. Výběr fotografií z let 2004 až 2013 se snaží zachytit běžný život napříč různými kraji a ukázat starosti a radosti, které nás bez ohledu na rozdílnost kultur všechny spojují.

Partneři výstavy:

Albatros Media

Nakladatelství Baset

Mediální partner:

Liberecký deník

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Výstava Expedice Tomáše Řízka

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy