OSVĚŽTE SE V LÉTĚ MLÉKEM A MLÉČNÝMI VÝROBKY

Léto už se neodmyslitelně blíží. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.

V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Měli bychom se ale do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.

„Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.“

Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.

„Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví.“

 

Přednosti mléka a mléčných výrobků:

  • Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
  • Zlepšují funkci štítné žlázy
  • Prevence osteoporózy
  • Zlepšují proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
  • Nezbytné pro správný vývoj kostry
  • Podporují správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
  • Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
  • Součástí redukčního programu

„Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Proto si ukážeme, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto,dodává PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Můžete se inspirovat recepty na: 

  • Koktejly
  • Zmrzlinu
  • Dezerty
  • Dresinky
  • Lehké pomazánky
  • Grilovací omáčky

Koktejl z kiwi

Ingredience:

3 kiwi
0,3 lmléka,
100 gbílého jogurtu,
1 vanilinový cukr
limetka

Postup:

  1. Kiwi oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  2. Rozmixujeme s mlékem, jogurtem a cukrem.
  3. Podáváme vychlazené. Ozdobíme limetkou.

Malinové osvěžení (pro 3 osoby)

Ingredience:

200 gmalin
0,4 lmléka
1 lžíce cukru
2 kopečky vanilkové zmrzliny
Lístky meduňky nebo máty na ozdobu
Maliny na ozdobu

Postup:

  1. Maliny omyjeme a mixujeme společně s mlékem a cukrem (cca minutu).
  2. Přidáme zmrzlinu a ještě krátce mixujeme.
  3. Podáváme ozdobené lístky máty nebo meduňky a kousky nakrájených malin.

Meruňková pochoutka s ovesnými vločkami (pro 3 osoby)

Ingredience:

4-5 zralých meruněk
0,4 lmléka
1 lžíce medu
ovesné vločky

Postup:

  1. Meruňky odpeckujeme a rozčtvrtíme.
  2. Do mixéru nalijeme mléko, přidáme meruňky a med. Mixujeme minutu.
  3. Podáváme ve vychlazených sklenicích.
  4. Navrch osypeme ovesnými vločkami.

Tip: Pro zvýšení obsahu vlákniny můžeme vločky nasekat v mixéru a přimíchat je do koktejlu.

Broskvová pochoutka (pro 3 osoby)

Ingredience:

2 broskve
0,4 lmléka
1 lžíce medu

Postup:

1. Broskve oloupeme, odpeckujeme a rozčtvrtíme.

2. Do mixéru nalijeme mléko, přidáme broskve a med. Mixujeme minutu.

3. Podáváme ve vychlazených sklenicích.

Čokoládovo-ořechové smoothie zdobené vlašskými ořechy

Ingredience:

1 kelímek čokoládového jogurtu
1 lžíce nasekaných ořechů
¼ šálku polotučného mléka
1 banán
3 kostky ledu

Na ozdobu:

Kostičky hořké čokolády
Vlašské ořechy

Postup:

  1. Všechny ingredience dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme.
  2. Dle potřeby přidáme led nebo mléko, dokud není dosaženo správné (hutnější) konzistence.
  3. Nalijeme do sklenic a ozdobíme kostičkou čokolády a vlašskými ořechy.

Koktejl s citrónovou šťávou

Ingredience:

1 citron
1 limeta
0,3 lmléka
100 gbílého jogurtu
1 vanilinový cukr

Postup:

  1. Opláchneme limetu a citron a vymačkáme z nich šťávu.
  2. Rozmixujeme je společně s mlékem, jogurtem a cukrem.
  3. Podáváme ve skleničkách.

Tip: Pokud použijeme pouze smetanový jogurt, přidáme lžíci moučkového cukru a necháme zmrazit, získáme výbornou citrónovou zmrzlinu.

Mléčný koktejl s jablkem a celerem

Ingredience:

1/4 l mléka
50 gřapíkatého celeru
menší jablko
sůl nebo cukr

Na ozdobu:

řapíkatý celer

Postup:

  1. Celer očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Jablko oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kousky.
  3. Vše vložíme do mixéru, přilijeme vychlazené mléko a asi minutu šleháme.
  4. Podle chuti buď osolíme nebo osladíme.

Zdroj: TZ a PRiori

 

Jezte zdravě s Fitrecepty

Rádi byste ozvláštnili svůj jídelníček novými recepty a navíc přidali i něco zdravějšího? S novou kuchařkou Jíme zdravě zjistíte, že tzv ...
Pokračujte ve čtení
pudink náhled

Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE: 1 vejce 3 lžíce octa INGREDIENCE NA SALÁT: 250 g menších ...
Pokračujte ve čtení

Kouzlete výtečné recepty s českým chlebem

Chléb nemusíme mazat jen máslem, v kuchyni má pestřejší využití Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny ...
Pokračujte ve čtení

Výborné recepty. Bez cukru a bez lepku. Žijte CUKRFREE!

Jde to i bez cukru? Při vyslovení této otázky si mnoho lidí představí buď trýznivou dietu, která vám upře všechno ...
Pokračujte ve čtení
Kuchařka ze vsi

Recepty z kapra z Kuchařky ze vsi

Šárka Škachová, Kuchařka ze vsi. CPress 2016 ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2016 Před nedávnem vyšla publikace KUCHAŘKA ZE VSI ...
Pokračujte ve čtení

České smoothie recepty na váš stůl

Co je smoothie? Módní trend, dieta, nebo životní styl? Je před Vánoci a možná také uvažujete o vlastním smoothie mixéru ...
Pokračujte ve čtení

Recepty na francouzské koláče

Francouzské koláče na podzimní stůl Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Oblé, krásně barevné plody podzimu dozrávají a volají po nápaditém ...
Pokračujte ve čtení

Recepty: Užijte si letní chalupářské evergreeny

Češi jsou opravdovými milovníky chataření. A každý chatař či chalupář si rád vychutná klasické pochoutky v nejeden letní večer. Drůbežářský závod ...
Pokračujte ve čtení

Lenka Kořínková vydala své nejlepší recepty

Dělená strava si udržuje podle Lenky Kořínkové setrvalou oblibu. Dokonce bych řekla, že poslední dobou nachází zcela nové příznivce i ...
Pokračujte ve čtení

Recepty ze zdravé syrové kuchyně

Jak jsem slíbila: zvu vás do své kuchyně na exkurzi, kterak jsem zkoušela recepty z vitariánské kuchařky Zdravě a syrově od ...
Pokračujte ve čtení