Share

OSVĚŽTE SE V LÉTĚ MLÉKEM A MLÉČNÝMI VÝROBKY

Léto už se neodmyslitelně blíží. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.

V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Měli bychom se ale do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.

„Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.“

Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.

„Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví.“

 

Přednosti mléka a mléčných výrobků:

  • Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
  • Zlepšují funkci štítné žlázy
  • Prevence osteoporózy
  • Zlepšují proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
  • Nezbytné pro správný vývoj kostry
  • Podporují správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
  • Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
  • Součástí redukčního programu

„Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Proto si ukážeme, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto,dodává PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Můžete se inspirovat recepty na: 

  • Koktejly
  • Zmrzlinu
  • Dezerty
  • Dresinky
  • Lehké pomazánky
  • Grilovací omáčky

 

 

Koktejl z kiwi

Ingredience:

3 kiwi
0,3 lmléka,
100 gbílého jogurtu,
1 vanilinový cukr
limetka

Postup:

  1. Kiwi oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  2. Rozmixujeme s mlékem, jogurtem a cukrem.
  3. Podáváme vychlazené. Ozdobíme limetkou.

 

Malinové osvěžení (pro 3 osoby)

Ingredience:

200 gmalin
0,4 lmléka
1 lžíce cukru
2 kopečky vanilkové zmrzliny
Lístky meduňky nebo máty na ozdobu
Maliny na ozdobu

Postup:

  1. Maliny omyjeme a mixujeme společně s mlékem a cukrem (cca minutu).
  2. Přidáme zmrzlinu a ještě krátce mixujeme.
  3. Podáváme ozdobené lístky máty nebo meduňky a kousky nakrájených malin.

 

Meruňková pochoutka s ovesnými vločkami (pro 3 osoby)

Ingredience:

4-5 zralých meruněk
0,4 lmléka
1 lžíce medu
ovesné vločky

Postup:

  1. Meruňky odpeckujeme a rozčtvrtíme.
  2. Do mixéru nalijeme mléko, přidáme meruňky a med. Mixujeme minutu.
  3. Podáváme ve vychlazených sklenicích.
  4. Navrch osypeme ovesnými vločkami.

Tip: Pro zvýšení obsahu vlákniny můžeme vločky nasekat v mixéru a přimíchat je do koktejlu.

Broskvová pochoutka (pro 3 osoby)

Ingredience:

2 broskve
0,4 lmléka
1 lžíce medu

Postup:

1. Broskve oloupeme, odpeckujeme a rozčtvrtíme.

2. Do mixéru nalijeme mléko, přidáme broskve a med. Mixujeme minutu.

3. Podáváme ve vychlazených sklenicích.

 

Čokoládovo-ořechové smoothie zdobené vlašskými ořechy

Ingredience:

1 kelímek čokoládového jogurtu
1 lžíce nasekaných ořechů
¼ šálku polotučného mléka
1 banán
3 kostky ledu

Na ozdobu:

Kostičky hořké čokolády
Vlašské ořechy

Postup:

  1. Všechny ingredience dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme.
  2. Dle potřeby přidáme led nebo mléko, dokud není dosaženo správné (hutnější) konzistence.
  3. Nalijeme do sklenic a ozdobíme kostičkou čokolády a vlašskými ořechy.

 

Koktejl s citrónovou šťávou

Ingredience:

1 citron
1 limeta
0,3 lmléka
100 gbílého jogurtu
1 vanilinový cukr

Postup:

  1. Opláchneme limetu a citron a vymačkáme z nich šťávu.
  2. Rozmixujeme je společně s mlékem, jogurtem a cukrem.
  3. Podáváme ve skleničkách.

Tip: Pokud použijeme pouze smetanový jogurt, přidáme lžíci moučkového cukru a necháme zmrazit, získáme výbornou citrónovou zmrzlinu.

 

Mléčný koktejl s jablkem a celerem

Ingredience:

1/4 l mléka
50 gřapíkatého celeru
menší jablko
sůl nebo cukr

Na ozdobu:

řapíkatý celer

Postup:

  1. Celer očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Jablko oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kousky.
  3. Vše vložíme do mixéru, přilijeme vychlazené mléko a asi minutu šleháme.
  4. Podle chuti buď osolíme nebo osladíme.

Zdroj: TZ a PRiori

 

Nejnovější příspěvky na webu:

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

18. Říjen 2017

Velký knižní čtvrtek – 19. října – přinese na pulty knihkupectví 16 novinek. Čtenáře potěší nejen tematicky a žánrově pestrá kolekce knížek, ale také doprovodné akce, které 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivedou hned několik autorů „velkočtvrtečních“ titulů.  Na programu jsou setkání s autory, besedy a autogramiády. Začátek je vždy v 17 hodin, vstup zdarma! Pozvání do Městské knihovny v Praze přijali: Michal Viewegh, Helena Třeštíková, Pavel Kosatík, Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a vzácný host

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

18. Říjen 2017

  11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017. Jaká budou vína letošního ročníku? To napoví tradiční svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod. Oslavte svátek mladých vína na vinici sv. Kláry. Z vinice sv. Kláry se návštěvníkům rozprostírá nejen nádherný výhled, ale její genius loci okouzlí svou příjemnou atmosférou. „Svatomartinský přípitek patří mezi oblíbené akce na vinici sv. Kláry, letos jej pořádáme už podvanácté. Jelikož tentokrát vychází tento den na víkend,