Hobby,  Recepty,  Soňa Rivera

Masopustní dobroty: moravský vrabec a koblihy

Share

Masopust bývalo období od Tří králů do Popeleční středy (letos připadá na 13. února). Obzvláště veselé bývaly poslední tři dny masopustního období, kdy se hojně hodovalo a po obcích chodily barevné maškary.

K masopustnímu hodování neodmyslitelně patří vepřové hody a – samozřejmě – koblihy a koláče. Takový host musel ochutnat vše, co zabijačka přinesla – ovárkem s křenem počínaje, přes jitrničky, jelita, moravského vrabce…. a na závěr byla jako zlatý hřeb podávána vepřová pečínka. My vám dnes přinášíme recepty na dvě masopustní lahůdky – moravského vrabce a poctivé koblihy. Je to sice na dnešní dobu strava poněkud kalorická, ale jednou za čas jistě neuškodí, ba dokonce v této nevlídné době, kdy za oknem je většinou tma a zima, dodá potřebnou energii,duši potěší a srdce zahřeje 🙂

Moravský vrabec

0,5 kg vepřové plece

3 stroužky česneku

2 cibule

1 lžička drceného kmínu

sůl

Maso očistíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme, přidáme kmín a česnek nakrájený na plátky, necháme v ledničce nejméně dvě hodiny odležet. Poté zprudka zapečeme při 200 stupních, teplotu stáhneme, maso podlijeme vodou, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a pečeme doměkka, maso průběžně obracíme a poléváme výpekem.

Tip: Tradičně se moravský vrabec podává s knedlíkem a zelím nebo špenátem. Pokud si ale chcete trochu odlehčit, přidejte na začátku pečení k masu oloupané brambory a pečte je spolu s ním. Budou prostě k sežrání 🙂

Koblihy

 

0,5 kg polohrubé mouky + 1 lžička na kvásek
30 g droždí
40 g cukru + 1 lžička na kvásek
1 vanilkový cukr
100 ml mléka
150 ml smetany
3 žloutky
50 g másla
2 lžíce rumu
citrónová kůra
špetka soli
meruňková marmeláda

Ohřejeme mléko, aby bylo teplé, ale ne horké, rozmícháme v něm lžičku cukru, lžičku mouky a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.

Mezitím utřeme změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a žloutky (třeme alespoň 10 minut), postupně zamícháme mouku se špetkou soli, kvásek, rum a vlažnou smetanu. Důkladně vypracujeme, až je těsto hladké, voňavé a nadýchané. Necháme 3/4 hodiny kynout. Těsto rozválíme na placku 1 cm silnou a vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme marmeládu, prázdnými kolečky přiklopíme, okraje k sobě důkladně přitiskneme a okrojíme je stejným vykrajovátkem, kterým jsme vykrajovali kolečka, necháme ještě trochu vykynout.

Koblihy smažíme na vysoké vrstvě tuku (musí plavat), hotové rozložíme na papírový ubrousek a necháme vychladnout, hojně pocukrujeme.

Tip: Koblihy smažte, až bude rodina pryč, jinak nestihnou ani vychladnout… fantasticky voní a v puse se doslova rozplývají 🙂

Dobrou chuť!

Soňa

sona.rivera@centrum.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy