Share

Masopust bývalo období od Tří králů do Popeleční středy (letos připadá na 13. února). Obzvláště veselé bývaly poslední tři dny masopustního období, kdy se hojně hodovalo a po obcích chodily barevné maškary.

K masopustnímu hodování neodmyslitelně patří vepřové hody a – samozřejmě – koblihy a koláče. Takový host musel ochutnat vše, co zabijačka přinesla – ovárkem s křenem počínaje, přes jitrničky, jelita, moravského vrabce…. a na závěr byla jako zlatý hřeb podávána vepřová pečínka. My vám dnes přinášíme recepty na dvě masopustní lahůdky – moravského vrabce a poctivé koblihy. Je to sice na dnešní dobu strava poněkud kalorická, ale jednou za čas jistě neuškodí, ba dokonce v této nevlídné době, kdy za oknem je většinou tma a zima, dodá potřebnou energii,duši potěší a srdce zahřeje 🙂

Moravský vrabec

0,5 kg vepřové plece

3 stroužky česneku

2 cibule

1 lžička drceného kmínu

sůl

Maso očistíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme, přidáme kmín a česnek nakrájený na plátky, necháme v ledničce nejméně dvě hodiny odležet. Poté zprudka zapečeme při 200 stupních, teplotu stáhneme, maso podlijeme vodou, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a pečeme doměkka, maso průběžně obracíme a poléváme výpekem.

Tip: Tradičně se moravský vrabec podává s knedlíkem a zelím nebo špenátem. Pokud si ale chcete trochu odlehčit, přidejte na začátku pečení k masu oloupané brambory a pečte je spolu s ním. Budou prostě k sežrání 🙂

Koblihy

 

0,5 kg polohrubé mouky + 1 lžička na kvásek
30 g droždí
40 g cukru + 1 lžička na kvásek
1 vanilkový cukr
100 ml mléka
150 ml smetany
3 žloutky
50 g másla
2 lžíce rumu
citrónová kůra
špetka soli
meruňková marmeláda

Ohřejeme mléko, aby bylo teplé, ale ne horké, rozmícháme v něm lžičku cukru, lžičku mouky a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.

Mezitím utřeme změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a žloutky (třeme alespoň 10 minut), postupně zamícháme mouku se špetkou soli, kvásek, rum a vlažnou smetanu. Důkladně vypracujeme, až je těsto hladké, voňavé a nadýchané. Necháme 3/4 hodiny kynout. Těsto rozválíme na placku 1 cm silnou a vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme marmeládu, prázdnými kolečky přiklopíme, okraje k sobě důkladně přitiskneme a okrojíme je stejným vykrajovátkem, kterým jsme vykrajovali kolečka, necháme ještě trochu vykynout.

Koblihy smažíme na vysoké vrstvě tuku (musí plavat), hotové rozložíme na papírový ubrousek a necháme vychladnout, hojně pocukrujeme.

Tip: Koblihy smažte, až bude rodina pryč, jinak nestihnou ani vychladnout… fantasticky voní a v puse se doslova rozplývají 🙂

Dobrou chuť!

Soňa

sona.rivera@centrum.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

16. Červen 2018

Famózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje. Od mystiky k akčnosti, od jemných linií příběhu, až po chvíle, kdy jednotlivé řádky zazní jako osudové volání do boje. Dívka, která upíjela měsíc je jednou z obětovaných holčiček, které se každoročně nechávají napospas v černém lese pro zlou čarodějnici. Ne, nikdo se neptá, co se s dětmi stane... Ale jedno je jisté. Z druhé strany lesa je už na cestě čarodějnice, obyčejně má nějakou tu ptačí podobu, aby se jí rychleji cestovalo,

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

16. Červen 2018

Odpočinek sladký jako nadýchaná šlehačka. Mozek odpočívá, duše se usmívá a od jemného vtipu a plné chuti vám radostí poskakuje každá buňka v těle. Jo, tak takové čtivo je vážně na jedničku. A Hans Rath to skutečně umí. Když Bůh praví, že si musíte promluvit, nedá se to odmítnout. Za prvé by to byla škoda, za druhé by to vůbec nešlo, protože vás ten člověk bude neustále pronásledovat. No jo, když jste psychoterapeut, tak je to první volba. Protože možná to je skutečně tak, Bůh šest dní tvořil lidstvo, sedmý den odpočíval a osmý vyhledal psychologa. A volba padla na Jakoba Jakobiho v Berlíně. Jednu