Share

Monika Petrlová v povídkové Hafni! i vaří

Mladá autorka žijící v Olomouci mile překvapila čtenáře na podzim 2011 svou prvotinou Hafni! a jiné povídky. Ti, kdo knížku četli, už vědí, že v první povídce Dědeček jim Monika nabízí i rodinou ověřené a známými oblíbené recepty na pochoutky, které se u Petrlových připravují roky.

Těm, co ještě knížku nečetli, oba recepty předkládáme jako chutný předkrm k celé knížce. Až si pošmáknete na smaženici či grilovaných klobáskách, můžete se pustit do čtení povídek, které jsou ze života a jejichž pointy jsou nečekané a velmi vydařené. S Hafni! se vám bude zažívat určitě dobře, a taky se dozvíte, jak to s tím dědečkem (a dalšími jedenácti hrdiny) vlastně bylo.

 

Staročeská houbová smaženice

800 g hub | 1–2 cibule | 8 vajec | 100 g másla | dle chuti petrželka | dle chuti kmín | dle chuti pepř | dle chuti sůl

Houby očistíme, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky. Na másle osmahneme nadrobno nakájenou cibulku, přidáme plátky hub a 15 minut dusíme pod poklicí. Přidáme sůl, drcený kmín a mletý pepř. Vše zalijeme rozkvedlanými vejci a mícháme do zhoustnutí. Před servírováním posypeme sekanou petrželovou natí. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.

PS: Pokud stolujeme venku a nakukuje přes plot nějaká jedubába, nemělo by to náš hedónský požitek nikterak ovlivnit. 

Bílá klobása grilovaná na pivu

600 g    bílé grilovací klobásy | 2 dl světlého piva 12 °C | pepřové koření (směs podrcených pepřů) | mleté chilli | špejle

Klobásy stočené do spirály zafixujeme špejlemi. Vložíme do alobalového pekáče a podlijeme pivem ochuceným chilli a pepřovým kořením. Na rozehřátém grilu grilujeme asi 10–15 minut, během grilování klobásy průběžně potíráme vypečenou šťávou.

PS: Pokud nás překvapí plameny, zachováme chladnou hlavu a hasíme vodou z připravené PET lahve. Náš hedónský požitek by to nemělo nikterak ovlivnit. 

Dobrou chuť!

.

.

.

.

.

Nejnovější příspěvky na webu:

19.-25.6.2017: „Tu máš, co máš!“

19.-25.6.2017: „Tu máš, co máš!“

20. Červen 2017

Jednoduše řečeno, tento týden je týdnem rozcestí, jistot, stability a rozvažování.  Vyplatí se klid, pomalý posun kupředu a řešení věcí, které jsou pro nás tento rok zásadní nebo u kterých potřebujeme rozvahu a trpělivost. Se vší tou moudrou energií a snad i osudovými zásahy bych si troufla říci, že u některých může mít tento týden podobu událostí, zásadnějších i sotva zřetelných, ve kterých lze vystopovat jakousi spravedlnost, ochranu, sejití moudrosti z nebes na Zemi, snad i do rukou dostanete více možností, než jste měli ještě minulý týden. Něčeho bude víc, něco bude přicházet zvenčí ve zvýšené míře a bude to přesně mířené!

Něco na té Grace je

Něco na té Grace je

19. Červen 2017

Nebyla to láska jako z románu, vlastně to ze začátku vůbec na žádnou lásku nevypadalo, spíš naopak. Když však Henry potká svou vyvolenou, rozhodně se nenechá ničím zastrašit.   Henry je obyčejný středoškolák. Maká, snaží se, aby se dostal na co nejlepší vysokou. Má skvělou rodinu, pár přátel a snad se dostane i k vysněnému místu redaktora školních novin. Pak ale na scénu vstoupí Grace. No, spíš než vstoupí, se přišourá. Nezajímavá, ošuntělá, na první pohled trochu špinavá holka v klučičím oblečení, která se při chůzi opírá o hůl. Poslední ročník měl být legrace, práce ve školním časopise, zkoušky na vysokou, sem tam se postarat o