Share

Monika Petrlová v povídkové Hafni! i vaří

Mladá autorka žijící v Olomouci mile překvapila čtenáře na podzim 2011 svou prvotinou Hafni! a jiné povídky. Ti, kdo knížku četli, už vědí, že v první povídce Dědeček jim Monika nabízí i rodinou ověřené a známými oblíbené recepty na pochoutky, které se u Petrlových připravují roky.

Těm, co ještě knížku nečetli, oba recepty předkládáme jako chutný předkrm k celé knížce. Až si pošmáknete na smaženici či grilovaných klobáskách, můžete se pustit do čtení povídek, které jsou ze života a jejichž pointy jsou nečekané a velmi vydařené. S Hafni! se vám bude zažívat určitě dobře, a taky se dozvíte, jak to s tím dědečkem (a dalšími jedenácti hrdiny) vlastně bylo.

 

Staročeská houbová smaženice

800 g hub | 1–2 cibule | 8 vajec | 100 g másla | dle chuti petrželka | dle chuti kmín | dle chuti pepř | dle chuti sůl

Houby očistíme, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky. Na másle osmahneme nadrobno nakájenou cibulku, přidáme plátky hub a 15 minut dusíme pod poklicí. Přidáme sůl, drcený kmín a mletý pepř. Vše zalijeme rozkvedlanými vejci a mícháme do zhoustnutí. Před servírováním posypeme sekanou petrželovou natí. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.

PS: Pokud stolujeme venku a nakukuje přes plot nějaká jedubába, nemělo by to náš hedónský požitek nikterak ovlivnit. 

Bílá klobása grilovaná na pivu

600 g    bílé grilovací klobásy | 2 dl světlého piva 12 °C | pepřové koření (směs podrcených pepřů) | mleté chilli | špejle

Klobásy stočené do spirály zafixujeme špejlemi. Vložíme do alobalového pekáče a podlijeme pivem ochuceným chilli a pepřovým kořením. Na rozehřátém grilu grilujeme asi 10–15 minut, během grilování klobásy průběžně potíráme vypečenou šťávou.

PS: Pokud nás překvapí plameny, zachováme chladnou hlavu a hasíme vodou z připravené PET lahve. Náš hedónský požitek by to nemělo nikterak ovlivnit. 

Dobrou chuť!

.

.

.

.

.

Nejnovější příspěvky na webu:

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

16. Červen 2018

Famózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje. Od mystiky k akčnosti, od jemných linií příběhu, až po chvíle, kdy jednotlivé řádky zazní jako osudové volání do boje. Dívka, která upíjela měsíc je jednou z obětovaných holčiček, které se každoročně nechávají napospas v černém lese pro zlou čarodějnici. Ne, nikdo se neptá, co se s dětmi stane... Ale jedno je jisté. Z druhé strany lesa je už na cestě čarodějnice, obyčejně má nějakou tu ptačí podobu, aby se jí rychleji cestovalo,

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

16. Červen 2018

Odpočinek sladký jako nadýchaná šlehačka. Mozek odpočívá, duše se usmívá a od jemného vtipu a plné chuti vám radostí poskakuje každá buňka v těle. Jo, tak takové čtivo je vážně na jedničku. A Hans Rath to skutečně umí. Když Bůh praví, že si musíte promluvit, nedá se to odmítnout. Za prvé by to byla škoda, za druhé by to vůbec nešlo, protože vás ten člověk bude neustále pronásledovat. No jo, když jste psychoterapeut, tak je to první volba. Protože možná to je skutečně tak, Bůh šest dní tvořil lidstvo, sedmý den odpočíval a osmý vyhledal psychologa. A volba padla na Jakoba Jakobiho v Berlíně. Jednu