Share

Vepřová pečeně v mléce s bramborovou kaší a rozinkovou dušenou mrkví (pro 4 osoby)

Ingredience na pečení:

3/4 kg vepřové pečeně bez kosti
1 až 1,5 litru mléka
1 – 2 stroužky česneku
sůl, drcený kmín
sádlo

Postup:

Maso omyjeme, osušíme a vetřeme do něj sůl a drcený kmín, ze všech stran osmahneme na pánvi.
Pečeni přeložíme do pekáče, ideální nádoba je taková, kterou maso téměř celou vyplňuje. Přidáme na plátky nakrájený česnek a zalijeme mlékem tak, až je maso ponořené.
Pečeme jednu hodinu v troubě předem vyhřáté na 130 stupňů, poté zvýšíme teplotu na 200 stupňů a pečeme další hodinu. Maso průběžně obracíme a poléváme.

Mezitím si připravíme bramborovou kaši a dušenou mrkev:

Oloupané brambory vaříme v osolené, okmínované vodě. Do horkých uvařených brambor přidáme máslo a společně rozmačkáme. Nakonec vlijeme horké mléko, dosolíme a ušleháme kaši.

 

Mrkev nastrouháme nahrubo, podlejeme vodou, přidáme trochu soli, špetku kmínu, plátek másla a chvíli podusíme. Dochutíme cukrem, citronovou šťávou, přidáme hrst rozinek a dusíme do měkka.

Dobrou chuť!

Soňa