MB,  zdraví

Mnohé rakovinové nádory se stávají rezistentní vůči chemoterapii. Proč?

Share
Zdroj: Jenny Mealing; ilustrační obrázek

Stále rostoucí internetovou diskusi nyní vyvolávají výsledky nedávného výzkumu vědců, uveřejněných v Nature Medicine, ohledně vlivu chemoterapie na lidské DNA. Cílem výzkumu bylo nalézt důvody, proč se nádorové buňky stávají rezistentní vůči této léčbě.

Bylo zjištěno, že jedna z nejklasičtějších forem léčení rakoviny, chemoterapie, totiž výrazně poškozuje zdravé buňky. Jejím důsledkem se uvolňuje protein WNT16B, sloužící jako palivo pro růst nádorových buněk. Tím se zvyšuje odolnost nádoru vůči další léčbě.

„Nečekané“ zjištění si nutí nyní pokládat nové otázky: je chemoterapie skutečně stále tím nejadekvátnějším řešením při léčbě u všech typů rakoviny? Existují nějaké alternativní způsoby řešení?

Úspěchy v přírodní formě léčby byly zaznamenány v boji proti rakovině tlustého střeva či tumoru mozku jen díky kurkumě (je obsažená v kari). Podle Natural society bylo také zjištěno, že „léčba“ kurkumou může snížit velikost nádorů v mozku až o 81%, nebo je dokonce schopna zcela zastavit rakovinové bujení.

Ale není to jen kurkuma, která umí bojovat proti nádoru. Mezi další přírodní metody patří čaj maté (čaj z listů cesmíny paraguayské) apod. Hovoří se také o  Breussově dietě. Alternativní metody nebrání také k preventivní ochraně organismu, na rozdíl od chemoterapie. Finančně to vyjde podstatně lépe a organismus je méně zatěžovaný.

Lze se však bez výhrady spolehnout jen na kurkumu a vitamín D?

Lékaři a i mnozí onkologičtí pacienti, kteří si museli skutečně projít celým tímto procesem, budou nejspíš nesouhlasit. Rychlost, s jakou některé druhy rakoviny útočí na lidský organismus, by nejspíš tyto přátelské formy léčby nezastavily.

Pokud je to možné, je nejlepší prevence. Mnohé druhy nádorů si člověk přivodí sám svým nezdravým přístupem k životu. U některých však sebelepší prevence nemusí vést k úspěchu (například faktor dědičnosti). Vyjma sportu, vyhýbání se stresu a pozitivního náhledu na svět a život, v jídelníčku je potřeba zejména volit zásadotvorné potraviny, aby bylo zabráněno překyselování organismu. Jako prevence je rovněž silně doporučována brokolice, česnek, rajčata apod. a pití zeleného čaje.

Samotný pohyb může být nejen vhodnou prevencí, ale také i léčebných prostředkem. Rychlá chůze (alespoň 4km/hod) – ideální na čerstvém vzduchu – umí výrazně zabránit metastazování rakoviny varlat.

Nyní vědci hledají způsob, jak zablokovat současný nežádoucí efekt chemoterapie, kdy poškozené DNA až 30 násobně produkujte více proteinu WINT16B. Na chemoterapii si nyní vytváří odolnost přibližně 90 % pacientů s metastázemi rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva. Vzhledem k tomu, že léčba se obvykle podává v určitých časových intervalech, mají tedy nádorové buňky čas se zotavit a vytvořit si rezistenci.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy