Share

Copak to tu krásně voní? Nemáte chuť na koláč? V nabídce je další recept od naší skvělé kuchařky Soni.

Zkoušeli jste někdy využít zeleninu při sladkém pečení? Právě tuto schopnost má rebarbora. Do Evropy se dostala nejspíše díky obchodním schopnostem kočujících Arabů, jinak pochází z oblastí Mongolska a Číny. Od 18. století je známá po celé Evropě a byla i oblíbenou surovinou pro různé moučníky také naší nejslavnější kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

Rebarbora obsahuje hodně kyseliny šťavelové, a tak – podobně jako u špenátu – je dobré ji zpracovávat společně s nějakým mléčným produktem. Obsahuje dále draslík a vápník, méně pak hořčík a fosfor. K dalším prvkům patří jód, železo, sodík, z vitamínu dominuje provitamin A, vitamíny B, niacin a další. Rebarbora pročišťuje organismus – je močopudná. Díky svému složení také pomáhá kostem, pokožce a vlasům, svalové hmotě a je doporučována, jestliže chcete shodit nějaké to kilečko. Děti by ji měly jíst však v přiměřeném množství kvůli eventuálním problémům s ledvinami.

R E C E P T

Těsto:

30 dkg hladké mouky
20 dkg másla nebo Hery
10 dkg moučkového cukru
1 vejce
citronová kůra
vanilkový cukr

Mouku, moučkový i vanilkový cukr nasypeme na vál a do připraveného důlku rozklepneme celé vajíčko. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a na kostky nakrájené povolené (ne rozpuštěné) máslo. Rychle uhněteme těsto, zabalíme do folie a uložíme min. na 1 hodinu nebo i na 1 den odpočívat do ledničky.

Náplň:

12-15 řapíků rebarbory (dle velikosti)
vanilkový cukr
1-2 lžíce pískového cukru
1/2 lžičky skořice

Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a skořicí a krátce podusíme. Nepodlévejte, rebarbora rychle pustí šťávu.

Připravíme si koláčovou nebo dortovou formu. Není třeba vymazávat, těsto je dost tučné.

Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly, z obou vyválíme tenký plát a vyřízneme tvar dle formy. Na dno formy přeneseme první plát, na něj rozetřeme vychladlou rebarborovou směs a zakryjeme druhým plátem. Ze zbytků těsta můžeme na koláč vykrájet různé ozdoby, nebo povrch těsta propíchat vidličkou.

Povrch koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do středně vyhřáte trouby a pečeme 30-40 minut.

Koláč je nejlepší druhý den po upečení, kdy se krásně rozleží a všechny chutě se propojí v jeden harmonický celek. Dobrou chuť!

Soňa