Glosy

Růžový sliz útočí na americké školní jídelny.

Share

Pamatujete si na slavnou fotografii růžového slizu? Včera vyšla znovu na webu commondreams.org. Nicméně, horší na tom je, že zatímco my se dobrovolně tomuto slizu můžeme vyhnout, americké děti tolik štěstí mít nebudou.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Americké ministerstvo zemědělství (USDA) plánuje, že nakoupí miliony tun tohoto slizu do dětských školních jídelen.

Růžový sliz je směs pojivové tkáně a hovězích odpadních odřezků (popřípadě drůbežích). McDonald sic světu minulý měsíc oznámil, že končí s touto břečkou, ale USDA si myslí, že na odpadním hovězím není nic špatného a hodlá jej nakoupit pro školní jídelny po celé zemi.

Americké ministerstvo zemědělství plánuje nákup přes 3 tisíce tun slizu do škol v rámci národního programu. Je na tom americká ekonomika a škrty tak bídně?

Takto zpracované maso se běžně prodává jako krmivo pro psy. Musí se vykoupat v lázni hydroxidu amonného, který zabíjí patogeny jako je salmonela, E coli apod. Výsledná růžová látka se smíchá v určitém poměru s namletým hovězím a přidává se do hamburgerů kvůli nižším nákladům.

USDA ve svém oficiálním prohlášení uvádí, že 3 tisíce tun růžového slizu „splňuje nejvyšší standard pro bezpečnost potravin“.

V dřívějších zprávách se vyjadřovali někteří mikrobiologové, že takto zpracovaný sliz již nutričně neodpovídá masu zejména proto, že jsou zde používané vazivové tkáně místo svaloviny.

Nuže, dobrou chuť, milé děti v amerických školách. Dětem to sic chutnat bude – většina dětí a dospělých si doposud pochutnávali na hamburgerech z McDonalda. Neboť nikdo jsme neměli potuchy o zvláštní slizu, který „ředí“ kvalitnější maso.

Americké děti trpí nadváhou. Naše na tom nejsou o moc lépe. A přesto ve školních jídelnách budou jíst takové potraviny, které – zejména proto, že je dostávají z tohoto autoritativního prostředí – jim budou o to více připadat přirozenější a budou je dále vyžadovat.

Jde tu o jídlo pro děti nebo o zalepení žaludku tím nejlevnějším odpadem?

Zdroj: http://www.commondreams.org/headline/2012/03/05-5

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy