Hobby,  Kultura

Papírové sochy Jeffa Nishinaky vám vezmou dech. Podívejte se na video, jak Nishinaka pracuje s papírem.

Share

Jeff Nishinaka  se narodil v Los Angeles a je světově známý svými geniálními papírovými sochami. V jeho rukách se obyčejný papír promění v originální umělecké dílo. Papírové kariéře se věnuje téměř třicet let a vystavoval na různých místech světa. Herec Jackie Chan patří k jeho největším fanouškům a sběratelům Nishinakových děl.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

 

Experimentování s papírem si zkusil ještě na škole – absolvoval na Art Center College of Design. Ale nakonec to byla náhoda, která Nishinaku spojila s papírem: „Vždycky jsem chtěl být malířem,“ říká Nishinaka, „ale když jsem studoval ilustraci v Uměleckém centru, dostal jsem ve stejné době zadání ve dvou třídách v grafickém designu a módním malování, abych experimentoval v různých médiích, v jednom z nich s papírem. To byl můj „aha“ moment.“ Velmi rychle získal cit, jak pracovat s novým materiálem. A od té doby experimentoval s různými druhy papíru, hledal různé způsoby, jak ho tvarovat, ohýbat či jak udělat kulaté hrany apod.

 

Když se díváte na práci Jeffa Nishinaky, máte pocit, že je to úplná hračka. V následujícím dvouminutovém videu však uvidíte práci, která Nishinakovi zabrala devět týdnů.

 

 

Pokud se doma budete chtít pustit do experimentování s papírovými sochami, základní vybavení není drahé. Papír je snadno dostupný, jedinou výjimkou a nákladnější položkou je umělecký nůž s vyměnitelnou čepelí. Dále budete potřebovat kružítko, tužku, kovové pravítko, ostré a jemné nůžky, PVA lepidlo, malou sešívačku nebo lepící pásku a štětec.

Papírové sochy se v zásadě dělí na dva typy: celokulaté , které si můžete prohlížet ze všech stran, a sochy půlkulaté nebo nízký reliéf, jež můžete sledovat pouze zepředu.

Papírové sochy si ve svém výsledku také dobře hrají se světlem a z různých úhlů pouštějí efektní cílené stíny po povrchu výrobku.

Sochy se vyrábějí nejčastěji z bílého papíru; malé modely s nízkým reliéfem můžete tvořit z klasického papíru do tiskárny. Jinak se ve specializovaných prodejnách prodávají různé typy papíru podle charakteru práce.

Můžete také používat oboustranné barevné papíry, či výsledný výrobek ozdobit dolepením povrchových kousků např. z balícího papíru.

 

O papírových sochách také píše a ukazuje návody knížka Papír, umělecká tvorba a dekorace z Metafory.

 

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy