Glosy

Ceny HDD se vrátí do normálních kolejí až v roce 2014?

Share
Ilustrační obrázek

Podle informací IHS záplavy v Thajsku způsobily zvýšení globálních průměrných prodejních cen HDD ke 4.čtvrtletí 2011  o 28 procent. V prvním čtvrtletím tohoto roku by ceny měly klesnout o 3 procenta a o 9 procent ve 2. čtvrtletí.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

 

„Oživení globální výroby HDD už začalo a bude pokračovat během každého čtvrtletí roku 2012,“ poznamenal Fang Zhang, který má na starosti skladovou analýzu pro IHS. „Nicméně obnova se prodlouží nejméně do dalších dvou čtvrtletí, jakož i omezení dodávek … až do třetího čtvrtletí.“ Nedostatek se odrazí v nadsazených cenách. „Ceny zůstanou na vysoké úrovni z několika důvodů,“ uvádí Zhang: je to jednak kvůli přemístění výroby; také vzrostly ceny na komponenty, protože ničivé záplavy ovlivnil  jejich výrobce. „Navíc výrobci značkových počítačů podepsali roční smlouvy s výrobci HDD, které je uzamkly do vysokých cen na zbytek roku.“

Starší články o vývoji cen HDD hledejte pod klíčovým slovem HDD.

Analytici IHS ale také upozorňují, že vysoké ceny zapříčiŇuje rovněž menší konkurence.

Čtvrté čtvrtletí loňského roku zaznamenalo pokles dodávek o 26 %. „Nižší“ ale stále ne dobré výsledky vycházejí pro první polovinu letošního roku. Pokles z celoročního průměru tvoří pro první čtvrtletí 13 procent a pro druhé čtvrtletí 5 procent.

Polské vydání pcworld nastavuje skepsi až do roku 2014.  Než se ceny stabilizují a vrátí na původní úroveň, budeme si muset prý počkat ještě dva roky.

 

Tomshardware, pcworld.pl

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy