MB,  Světová ZOO,  ZOO

Maggie oslavila padesátiny

Share

Maggie orangutan bornejský

Před pár dny oslavil personál brookfieldské ZOO, návštěvníci a hlavně oslavenec své krásné padesáté narozeniny. A kdo že byl tím šťastlivcem s kulatinami? Byla to úžasná k světu se stále mající Maggie, orangutan bornejský, který se běžně nachází v asijských oblastech.

Jak byste si představovali párty na padesátiny? Tento věk se považuje za jistý životní milník. Člověk nejspíš přehodnocuje, co bylo a co bude a zaujme ke svému životu třeba i odlišný (radikálnější) postoj. Jsou takové životní fáze, která vědomě i nevědomě lidi nutí zamýšlet se či stanovit si nějaká předsevzetí. Nebo obrátit vše naruby.

Ale co orangutan? Ten si s tím hlavu nejspíš vůbec neláme. Oslava byla báječná, ale že by byl čas na nějaké metafyzické přemítání?

Smutné oddychování – je tu padesátka, co jsem ještě nestihla udělat?

Úterý 18. července 2011 bylo pro Maggie výročním dnem. Ostatní opice jí přišly také popřát nebo je nalákaly pochoutky na hodovní tabuli a poklábosily si.

Lidé zazpívali Maggie „Happy Birthday“. Šéfkuchař ZOO upekl dva dorty, které byly vyrobeny z ohromného množství cukru a sladkých brambor. Navíc dostala Maggie zabalené dárky plné borových hoblin a její oblíbené rýže, ovesných vloček a popcorn.

Maggie se narodila v ZOO v San Diegu v roce 1961, je pátým nejstarším žijícím orangutanem bornejským na celém světě; Druhý nejstarší orangutan bornejský žije v severoamerické ZOO.

Maggie nikdy neměla žádné potomky, ale stala se náhradní matkou pro samečka jménem Mukah. Ten přišel do Brookfieldu z jiné ZOO po té, co mu jeho matka nemohla dát takovou péči, jakou potřeboval.

V roce 2004 se na Maggie upřela pozornost kvůli její hypotyreóze, díky níž měla vážné problémy s váhou, lámavostí vlasů a suchou kůží. Hypotyreóza vzniká tehdy, když štítná žláza neprodukuje dostatek hormonu, který reguluje využívání tělesné energie. Maggie se léčila a její stav se podstatně zlepšil. Nyní má zdravou váhu, zdravé chlupy i kůži, je zvědavá, inteligentní a hravá. Bedlivě sleduje vše, co se kolem ní děje. Ráda si hraje ve vodě a když si může vybrat, raději se cachtá v teplé vodě.

Hodně štěstí, zdraví, Maggie!

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy